Raadhuisplein 7
2132 TZ Hoofddorp
023 - 565 24 09
06 - 46192488

FoldersMinimumloon

Per 1 januari en per 1 juli

Je loon is afhankelijk hoe oud je bent, welk werk je doet en bij welk bedrijf je werkt. Voor jongeren geldt het minimumjeugdloon. Vanaf je vijftiende heb je hier recht op. Het minimumloon is het loon dat je wettelijk, minimaal krijgt. Minder dan dat mag je dus niet krijgen, meer natuurlijk wel. Wil jij weten waar jij minimaal recht op hebt, kijk dan op workpower.nl

Deze lonen zijn bruto lonen, de belasting gaat er dus nog af en wat je op je rekening krijgt heet je nettoloon. Op je loonstrookje zie je precies de bruto en netto bedragen.

 Klopt jouw salaris?
Jongeren krijgen vier keer zo vaak onder het minimumloon betaald dan volwassenen. Check dus het bruto bedrag op je loonstrak met het wettelijk minimumloon. Onderbetaling komt vooral voor in de horeca en de detailhandel. Dus werk je in een winkel, restaurant of café, pas dan extra op!

Wat moet je doen?
Krijg jij te weinig loon? Waarschijnlijk doet je baas dat niet expres. Dit zijn de drie meest voorkomende oorzaken:

Je werkgever vergeet je verjaardag.
Als je nog geen 23 jaar bent, gaat je salaris elk jaar met je verjaardag omhoog. Houd dat in de gaten, want werkgevers denken er vaak niet zelf aan.

Er zijn nettoloonafspraken gemaakt.
Het minimumloon gaat uit van brutobedragen. Een werkgever maakt vaak nettoafspraken. Als je vervolgens netto omrekent naar bruto, klopt het niet meer met wat je zou moeten verdienen. Maak dus brutoafspraken over je salaris, dan kan er niets misgaan.

Je loon is verkeerd berekend.
Soms rekent de werkgever niet goed. Dat gebeurt vooral als je een kleine bijbaan hebt. De werkgever moet uitgaan van de normale werktijd van een fulltimer in zijn bedrijf (dat is iemand die het maximale aantal uren per week werkt). Als 38 uur normaal is, dan moet jouw salaris daarop zijn gebaseerd. En dus niet bijvoorbeeld op 40 uur, zoals nu soms gebeurt. Want dan verdien je minder dan je zou moeten verdienen.

Ga met je loonstrook naar je werkgever en vraag je werkgever ernaar te kijken. Dikke kans dat het zo is opgelost en dat je het te weinig betaalde loon alsnog terug krijgt. Kom je er niet uit met je baas of heb je nog vragen? Bel dan naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: 0800-9051 (gratis).

Handige links
www.nibudjong.nl
home.szw.nl