Raadhuisplein 7
2132 TZ Hoofddorp
023 - 565 24 09
06 - 46192488

YouTube

Gezond gewicht

Te zwaar of te licht?
Met de Body Mass Index (BMI) kun je snel (globaal) uitrekenen hoeveel procent van je lichaam uit vet bestaat, ofwel of je gewicht gezond, te licht of te zwaar is.

Bereken hier je BMI

Als je te zwaar bent (maar ook als je te licht bent) kun je twee dingen doen:

1: gezonder eten
2: meer bewegen

Gezonder eten
Bij afvallen (of aankomen) denk je algauw aan minder (of meer) eten. Maar pas op! Als je jong bent is je lichaam nog in de groei en het is onverstandig om zomaar te gaan lijnen of heel veel te gaan eten. Bereken hier eerst hoeveel calorien jij per dag nodig hebt.

Vaak is de truc: niet minder (of meer) maar gezonder eten.

Schrijf eens een week lang op wat je elke dag eet. Kijk waar je gezonde verbeteringen aan kunt brengen. Houd je aan de richtlijnen van het Voedingscentrum en lees hier meer tips.

Lijnen
Wil je toch gaan lijnen? Schakel via je huisarts een dietist in. Een dietist kan precies vertellen wat je kunt veranderen aan je eetpatroon. De voordelen? Je lijnt op een gezonde manier en je hebt veel meer kans op succes.

Als eten een probleem is

 

  • eten omdat je je down voelt
  • Je eten stiekem uitspugen op de wc
  • maaltijden overslaan en zo min mogelijk eten
  • Heel veel eten en je later schuldig voelen
  • blij worden als je eindelijk je ribben goed kunt zien

Dit zijn allemaal kenmerken van eetstoornissen. Een eetstoornis is psychisch en kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn veel verschillende vormen,  de bekendste zijn Anorexia nervosa, Boulimia nervosa en Binge Eating Disorder (BED). Ze hebben allemaal gemeen dat ze zeer slecht zijn voor je lichaam en als je niet op tijd hulp zoekt kan je gezondheid ernstige schade oplopen.

Anorexia Nervosa
Mensen met anorexioa nervosa (magerzucht) zijn zo bang om dik te worden dat ze (bijna) niets mee eten. Ook al zijn ze veel te licht en kunnen ze al hun ribben tellen; toch voelen ze zich abnormaal dik.

Boulimia nervosa
Mensen met boulimia nervosa (vraatzucht) hebben heftige eetbuiten en eten dan alles achter elkaar op wat eetbaar is. Daarna proberen ze dat eten weer kwijt te raken door braken, laxeermiddelen of vochtafdrijvende pillen.

Binge Eating Disorder
Mensen met BED hebben net als bij boulimia regelmatig eetbuien. Het verschil is dat ze het eten niet proberen kwijt raken door braken of laxeermiddelen. Het gevolg is dat ze erg dik worden.

Denk je dat je misschien een (beginnende) eetstoornis hebt? Zoek dan zo snel mogelijk hulp, bijvoorbeeld via je huisarts.

3Doc: Vel over Probleem (15-07-2009)
We volgen anorexiapatienten in hun strijd tegen de ziekte.
veloverprobleem.kro.nl