Raadhuisplein 7
2132 TZ Hoofddorp
023 - 565 24 09
06 - 46192488

Niet lekker in je vel

Zit je niet lekker in je vel? Moet je vaak huilen om niks? Durf je ineens de straat niet meer op? Kun je je slecht concentreren? Slaap je slecht of ben je zomaar moe? Het kan zijn dat je een dipje hebt.

Aan rottige en sombere gevoelens kun je zelf wel wat doen:
  • Denk aan de dingen die goed gaan. Schrijf er elke dag drie voor jezelf op.
  • Zorg dat je niet steeds aan je rotgevoelens denkt. Doe elke dag minimaal 1 ding dat je leuk vindt. bijvoorbeeld skaten of een film kijken.
  • Ga fietsen, wandelen of sporten. Ook al ben je moe, zorg toch dat je in beweging blijft. Het helpt je je lekkerder te voelen.
  • Zoek je vrienden op, ook al zie je er tegenop of heb je er eigenlijk geen zin in.
  • Probeer over je gevoelens te praten (en denk zeker niet dat je zeurt). Met vrienden, vriendinnen, je ouders, je mentor of leerlingbegeleider op school.
(bron: zwaarweer.nl)

Blijf je toch in een dip zitten of wordt het steeds erger? Dan kan het zijn dat je last hebt van een depressie. Blijf er niet mee zitten, maar zoek hulp:

Meer lezen:

www.gripopjedip.nl
www.zwaarweer.nl

Psychische ziektes

Een dip (of depressie) is een psychische (geestelijk) ziekte. Hieronder staan er nog een paar.

Manisch depressief
Mensen die manisch depressief zijn voelen zich het ene moment super vrolijk en actief en het volgende moment zijn ze somber en willen ze helemaal niks meer.

Fobie
Een fobie is een zeer grote angst voor normale dingen zoals kleine ruimtes, vuil of spinnen.

Paranoia
Mensen die lijden aan paranoia zijn erg achterdochtig en kunnen het idee hebben achtervolgd of bedreigd te worden door anderen terwijl dat helemaal niet zo is.

Psychose
Iemand met een psychose kan niet meer helder denken en kan last hebben van hallicunaties (ze zien, horen of voelen dingen die er niet zijn).

Schizofrenie
Mensen die lijden aan schizofrenie kunnen lachen om iets droevigs en huilen om iets leuks. Meestal hebben ze nergens zin in, maar soms doen ze ineens heel veel tegelijk. Vaak doen ze vreemde, opvallende dingen.

Verslaving
Verslaving is ook een psychische ziekte. Je kunt verslaafd zijn aan drugs, alcohol of gokken, maar ook aan eten of internet.

Als je ouder een psychische ziekte heeft

Als een van jouw ouders een psychische ziekte heeft is de situatie bij jou thuis anders dan bij anderen. Vaak draait alles om de problemen van je ouder en er kunnen meer ruzies zijn.

Wat goed kan helpen is om erover te praten. Dat kan moeilijk zijn, omdat je je misschien schaamt of je lost het liever zelf op. Dat is natuurlijk ok, maar praten kan wel helpen. Je kunt bijvoorbeeld met een goede vriend(in) praten, met de huisarts of met een van de volgende organisaties:

Kinder-en jongerentelefoon
Bureau Jeugdzorg
Jongeren Informatie Punt
Stichting Labyrint
Al-anon (verslavingsproblemen)
Drankjewel

Misschien vraag je je af of je dezelfde problemen als je ouder kunt krijgen. Iemand kan een psychische ziekte krijgen of verslaafd raken doordat hij er aanleg voor heeft. Die aanleg kan erfelijk zijn, maar het is niet zo dat jij het dan ook krijgt. Er spelen namelijk nog veel meer factoren mee zoals opvoeding en de dingen die je leert van anderen (vrienden, leerkrachten).

Als je je zorgen maakt is het belangrijk dat je er met iemand over praat, bijvoorbeeld een goede vriend(in) of je huisarts.