Raadhuisplein 7
2132 TZ Hoofddorp
023 - 565 24 09
06 - 46192488

YouTube

Politiek in Nederland

Nederland is een democratisch land. Dat betekent dat de mensen zelf mogen beslissen wie er regeert en hoe er wordt geregeerd.

Een democratisch land luistert naar wat de inwoners willen. Omdat regeren met 16 miljoen mensen wat lastig gaat kiezen we elke 4 jaar een nieuwe regering (parlement) die namens ons gaan regeren. In het parlement zitten de tweede kamer en de eerste kamer. Zij maken en controleren nieuwe wetten en regels.

Stemmen
Iedere Nederland die 18 jaar of ouder is mag stemmen op kandidaten voor de tweede kamer. Je kiest dan voor een politieke partij die ongeveer hetzelfde denkt als jij.
Stemmen is trouwens niet verplicht, maar het is wel handig. Het is namelijk het moment om je mening te geven over hoe jij vind dat Nederland geregeerd moet worden.

Hoe werkt stemmen
Een paar weken voor de verkiezingen, krijg je van de gemeente een oproepingskaart toegestuurd. Op de dag van de verkiezingen neem je dit kaartje mee naar het stembureau in jouw buurt, samen met je paspoort of ID-kaart. In het stembureau kun je op een computer of formulier invullen op welke partij jij stemt. Kijk op www.uheefthetvoorhetzeggen.nl voor meer informatie.

En dan?
Nu wordt het een beetje ingewikkeld. Na het stemmen hebben we met z'n allen de leden van de tweede kamer gekozen. Het aantal stemmen dat een partij krijgt bij de verkiezingen bepaald hoeveel zetels (letterlijk stoelen) een partij krijgt in de tweede kamer. Maar zij gaan niet regeren; dat doet de regering (ook wel kabinet genoemd). De regering wordt samengesteld uit partijen van de tweede kamer.

Om een regering te vormen moet een partij de meerderheid hebben, maar omdat in Nederland nooit 1 partij de grootste is moet deze vaak samenwerken met andere partijen. Deze partijen, die vaak ongeveer hetzelfde over dingen denken, gaan dan samen de regering (of coalitie) vormen.

De partijen die niet in de regering komen gaan in de oppositie. Zij zijn het vaak niet eens met de regering (oftwel de coalitiepartijen) en zij proberen vaak wetsvoorstellen tegen te houden. De oppositiepartijen zijn vaak heel kritisch; en dat is ook goed! Want zo wordt de stem van alle Nederlanders vertegenwoordigt.

Meer lezen

Waar moet ik op stemmen?
Stemmen is best lastig, want hoe kom je er nu achter of een partij dezelfde ideeen heeft als jij. Daar kom je op een paar manieren achter:
 1. Ga naar de website van de partij en lees het partijprogramma of kijk op de site wat daar staat geschreven.
 2. Je kunt een partij ook mailen als je vragen hebt.
 3. Kijk tv! Op de publieke omroep zijn veel programma's over politiek waarin de partijen hun mening en ideeen vertellen.
 4. Vul www.stemwijzer.nl in. 
 5. Praat met anderen over je ideeen. Soms worden dingen dan ineens duidelijk!

Wat is een zwevende kiezer?
Een zwevende kiezer is iemand die bij verkiezingen niet op een vaste partij stemt of die nog niet weet wat hij/zij gaat stemmen. Zwevende kiezers zijn erg belangrijk voor de partijen, want zij kunnen het verschil maken tussen winnen of verliezen. Veel debatten en promotie zijn dan ook bedoeld om de zwevende kiezers over te halen op hen te stemmen.

Heb ik behalve stemmen dan geen invloed?
Ook als de regering is gekozen heb je nog invloed. Dat kan op verschillende manieren:
 • via de media
 • door lid te worden van een politieke partij
 • door je aan te sluiten bij een andere groep
 • demonstreren en aktie voeren
 • door contact te leggen met tweede kamerleden
 • via het burgerinitiatief
 • het indienen van een petitie
 • via een verzoekschrift
 • Lees hier hoe je bovenstaande zaken kunt aanpakken

Zelf de politiek in?
Als je interesse hebt in politiek kun je zelf ook de politiek in gaan. Je kunt binnen de gemeenteraad aan de slag of binnen een landelijke politieke partij. Meer weten? Kijk op de website van de politieke partij van jouw keuze.

Meer over politiek

Het nieuwe stemmen
Politiek4kids
Politiek debat
Publiek politiek