Raadhuisplein 7
2132 TZ Hoofddorp
023 - 565 24 09
06 - 46192488

FoldersJe ouders gaan scheiden

Help, mijn ouders gaan scheiden
Als je ouders gaan scheiden veranderd er een hele hoop. Het kan zijn dat het een moeilijke en verdrietige tijd voor je is. Wil je er met iemand over praten? Kom dan eens langs het JIP of bel de Kindertelefoon. Zij kunnen je ook tips en advies geven als dat nodig is.

Waar ga je wonen?
Alle kinderen hebben het recht om bij hun ouders te wonen, dat staat zelfs in de Rechten van het kind. Als je ouders gaan scheiden, mag je dus allebei je ouders blijven zien, tenzij dit niet goed is voor jou. Jij mag ook zelf kiezen bij welke ouder je gaat wonen als ze uit elkaar gaan. Zodra je ouders gaan scheiden krijg jij (als je ouder bent dan 12) een brief met een uitnodiging voor een Kinderverhoor. De rechter luistert dan naar wat jij wilt en bepaald dan bij wie jij het beste kunt wonen. Lees er meer over in de folder hier links.

Wanneer je van gedachten verandert en toch liever bij je andere ouder wilt wonen dan kan dat als allebei je ouders het ermee eens zijn. Wanneer je ouders het er niet mee eens zijn kun je een brief aan de rechter schrijven en vragen of je bij je andere ouder mag wonen. Een medewerker van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kan je helpen bij het schrijven van zo’n brief.

Omgang
Je houd altijd het recht om de ouder bij wie je niet woont te blijven zien, tenzij dat niet goed is voor jou. Dat heet 'omgang'.