Raadhuisplein 7
2132 TZ Hoofddorp
023 - 565 24 09
06 - 46192488

Zwanger

Zwanger?
  • Hebben jullie bij het vrijen geen condoom en/of de pil gebruikt?
  • Is het condoom kapot gegaan?
  • Ben je de pil vergeten?
  • Heeft de pil niet gewerkt door gebruik van medicijnen, diaree of overgeven?
  • Is er voorvocht in je vagina terecht gekomen of is hij in je klaar gekomen zonder voorbehoedsmiddel?

Als je op één of meerdere van deze vragen 'ja' kunt antwoorden, dan is er een kans dat je zwanger bent. Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent kun je dit testen met een zwangerschapstest. Die koop je bij de drogist of de apotheek. De test kan pas met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent als je de test tenminste 19 dagen na het seksuele contact doet. Je kunt ook naar je huisarts gaan om te testen of je zwanger bent.

Wanneer maak je gebruik van een morning-after middel?
Morning-aftermiddelen zijn geen anticonceptie middelen. Het zijn eigenlijk abortus middelen, maar dan in een heel vroeg stadium, in een stadium dat je niet weet of je zwanger bent. Het helpt ook niet tegen soa. Je moet de morning-afterpil binnen de eerste 72 uur (3 dagen) na het onveilig vrijen innemen. Het zijn 2 tabletten. Lees er meer over op de site van JIP Den Haag.

De morning after pil kun je kopen bij de drogist. Dat kost tussen de €12 en €15. Voor jongeren tot 21 jaar is het mogelijk de morning after pil, mits op recept van de huisarts, door hun verzekering vergoed te krijgen.

Toch zwanger
Ben je (per ongeluk) zwanger? Maak dan een afspraak met je huisarts of een verloskundige. Zij begeleiden je bij je zwangerschap en leggen je uit hoe alles werkt rondom je zwangerschap en bevalling. Als je er over denkt je kindje te houden kun je ook contact opnemen met het VBOK. Zij kunnen je helpen bij het maken van deze keuze.

Abortus
Als je het kindje niet wilt houden kun je overwegen om abortus te laten uitvoeren. Het bevruchte eitje wordt dan weggehaald. Wacht niet te lang met beslissen. Als je kiest voor abortus zorg dan dat de ingreep binnen 13 weken plaatsvindt. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder ingrijpend het psychisch en lichamelijk is.

Als je met iemand wilt praten over je beslissing wel of geen abortus te ondergaan, neem dan contact op met het Sense spreekuur, maak een afspraak met Bureau Jeugdzorg (onder de 18 jaar), de Beahuis & Bloemenhovekliniek, het Centrum voor seksuele gezondheid of het FIOM.