28 feb - Stemmen 15 maart... #hoedan?

Ben je 18 en mag je voor het eerst stemmen? Of laat je het volledig aan je voorbij gaan? Verkiezingen voor de tweede kamer. Veel jongeren  schijnen  niet van plan te zijn om te gaan stemmen.  Hoor jij daar ook bij? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Als je hier en daar een debat tegenkomt, valt je vast op dat partijleiders  in hun strijd richting 15 maart  aardig op stoom aan het raken momenteel. Maar zo verhit in de strijd, is hun partijstandpunt niet altijd duidelijk. Waar kun je nu duidelijke standpunten per partij vinden? Wat beloven ze, en wat heeft de afgelopen regering gedaan en nagelaten?

Hoe kijkt een partij aan tegen het leenstelsel? Vluchtelingen? Krijgen we nog wat terug van de belasting? Terrorisme? Het klimaat? Vrijheid van meningsuiting? Om maar wat onderwerpen te noemen.

Stemwijzer oerwoud

  • Wat je het beste overzicht geeft, is een stemwijzer invullen. Nou, waar te beginnen met een keuze uit 10+ stemwijzer varianten. In een stemwijzer legt iedere partij uit wat hun programma voor de komende 4 jaar is.
  • Je kan het invullen, maar let op!  Soms kom je op iets anders uit, dan je zelf had verwacht! Dat gebeurt heel vaak zelfs. Als je al een aardig weet wat je wilstemmen, geeft een stemwijzer vaak de doorslag. Maar als je nog behoorlijk zwevend bent, lees geen idee hebt, en niet alle vragen kent (inhoudelijk), dan is het toch nog moeilijk. En maak je geen zorgen; de helft van Nederland is momenteel zwevende kiezer, want hoe werken stemwijzers en helpt invullen wel echt? Of raak je alleen maar van in de war? Daar loop je niet alleen maar tegenaan als je jong bent. Een hele kunst dus, om je eigen keuze te maken.
  • In een stemwijzer staat ook toegelicht, hoe iedere partij tegen alle onderwerpen aankijkt. Dus dat kun je voor veel partijen dan ook nalezen. Wat dat betreft is een stemwijzer een goed startpunt, om je te informeren over wat partijen vinden, en te bedenken wat je gaat stemmen.

Tis wel ook weer kiezen, maar hier heb je een paar stemwijzers:

Twee opvallende stemhulpen deze verkiezing

De Politieke Sekswijzer is ontwikkeld door Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers. Door het eens of oneens te zijn met 16 stellingen op het gebied van seksualiteit komt er een stemadvies uit. Er zijn 8 partijen opgenomen in deze stemwijzer, er waren er 12 benaderd maar niet iedere partij heeft Rutgers van antwoorden voorzien.

Deelnemende partijen: CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, VVD, 50PLU

Het Groen Kieskompas is een project van Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds. Het vergelijkt partijen in 30 stellingen op het gebied van natuur en milieu. Er zijn 13 partijen opgenomen in deze stemwijzer.

Deelnemende partijen: CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, VVD, DENK, VNL, SP, PVV, ChristenUnie, 50PLUS

Andere uithangborden voor de politiek

Daarnaast kun je natuurlijk bij alle bekende media terecht: debatten op TV, radio. Maar ook begeven veel politiek leiders  zich tegenwoordig op social media en in het bijzonder met live streams en daadwerkelijk reageren  op leiders van jouw voorkeur. Maar je kunt de verschillende leiders natuurlijk ook gewoon volgen. En je kunt natuurlijk het meest onwaarschijnlijke doen. Heel old school… De krant openslaan ;-). Waar zowaar interviews  en andere info te vinden is. Misschien wel te vinden bij je ouders op het nachtkastje.

Niet te serieus graag

En wordt het je allemaal wat TE serieus. Je kunt altijd nog naar satire kijken: nemen ze politici lekker op de hak. Tim Hofman heeft naast de gelanceerde app voor jongeren, ook, youtube kanaal waarop wordt uitgezonden. Vragen van jongeren mbt tot stage, werk, school, en nu ook in deze over, jawel, de politiek #polertiek. Waar jij en ik boos over zijn, en waar je tegen aanloopt.

En op het moment, lichten ze de politiek per onderwerp of politicus even fijnzinnig door. En een beetje politicus moet daar tegen kunnen, want 1 ding hebben ze met elkaar gemeen. Ze hebben een dikke huid voor kritiek. Als het goed is.  

En ze zijn een ster in argumenteren. Lees:  lullen als brugman.

Mocht je het nog niet meegekregen hebben; nog meer fijnzinnige, doch nuttige grappenmakers over o.a. de politiek:onder andere bekend van het "Netherlands second" filmpje

Of vertroetel je favoriet tweede kamerlid in je Kamergotchi

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488