7 sep - Beltekort

Weer eentje voor op de lijst van uitstervende soorten: de mobiel bellende jongere. Uit een onderzoek van GfK blijkt namelijk dat de Nederlandse jeugd hun telefoon vrijwel overal voor gebruikt, behalve om mee te telefoneren. Een kwart van de jongeren belt zelfs vrijwel nooit.

Jongeren blijken daarentegen vooral te Whatsappen (84 procent). Jullie zijn ook veel actiever op sociale netwerken dan Nederlanders van twintig jaar en ouder. Zo wordt Facebook door 74 procent van de Nederlanders van dertien jaar en ouder gebruikt. Twitter wordt door 30 procent gebruikt.

Sociale netwerken zijn sowieso duidelijk het populairst onder jongeren. Zo wordt Snapchat door 9 procent van alle Nederlanders gebruikt, terwijl 55 procent van de jongeren er gebruik van maakt. Uit het onderzoek van GfK blijkt bovendien dat bijna alle jongeren een smartphone bezit. Tussen de dertien en negentien jaar heeft maar 4 procent geen smartphone.

Wel hebben jullie steeds meer moeite om je telefoonrekening te betalen. Het aantal jongeren met een belschuld is het afgelopen half jaar met bijna tien procent gestegen. Gemiddeld hebben jullie een schuld van ongeveer 550 euro.

Telecomschulden zijn al jaren de meest voorkomende schulden onder jonge mensen. Je wordt als gebruiker natuurlijk ook wel erg verleid om veel data te gebruiken. Het zou goed zijn als telefoonbedrijven hier nog serieuzer naar kijken en meer aan preventie zouden doen.

Veel jongeren weten eigenlijk niet wat het kost om een YouTube-filmpje te bekijken of om foto’s te versturen via WhatsApp. Maak je gebruik van mobiel internet, dan gebruik je data (MB's). Je betaalt niet voor de tijd dat je online bent, maar voor het aantal MB's dat je verbruikt. Zit je op WiFi? Dan gebruik je geen MB's.

Voorbeelden van datagebruik en de MB's die je hiermee gebruikt.
 

  • E-mail versturen zonder bijlage: 0,15 MB per bericht
  • WhatsApp versturen: 0,01 MB per bericht
  •  Foto uploaden op Facebook: 1 MB per foto
  • App downloaden: 5 MB per app
  • Muziek streamen: 1 MB per minuut
  • YouTube kijken: 2,5 MB per minuut
  • YouTube HD kijken: 11 MB per minuut
  • Live tv kijken: 10 MB per minuut

Komt deze info voor jouw te laat? Lees dan ook: Ik heb schulden, wat moet ik doen? Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen zodat we je kunnen helpen met het vinden van een oplossing.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488