11 apr - GGD: Meer lichamelijke problemen bij jongeren door beeldschermgebruik

Als jongeren twintig minuten naar een laptop, tablet of smartphone hebben gekeken, moeten zij volgens de GGD een korte 'kijkpauze' van twintig seconden inlassen om lichamelijke problemen te voorkomen. Dat plan wordt donderdag gelanceerd op het Nederlands Congres Volksgezondheid in Utrecht, schrijft het AD.

Daarnaast moeten jongeren elke dag minstens twee uur buiten doorbrengen. Met het nieuwe plan hoopt de GGD de risico's van overmatig beeldschermgebruik en internetten zo veel mogelijk tegen te gaan. "Een ban op laptops zou te ver gaan", vertelde een woordvoerder aan de krant.

De GGD meldt steeds vaker door scholen ingeschakeld te worden omdat leerlingen last hebben van oogaandoeningen, overgewicht, nekklachten en een verstoord nachtritme. "Consequenties van overmatig beeldschermgebruik", aldus de GGD.

Volgens Edwin Mulder van GGD Gelderland-Zuid, die het plan voor scholen heeft uitgewerkt, kijken jongeren tussen de tien en achttien jaar gemiddeld vijf tot zeven uur per dag naar een laptop, computer of tablet.

Bron: NU.nl

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488