15 mei - Je wordt 18! En nu?

18 worden is best wel spannend en stressvol. Je hebt ineens een stuk meer verplichtingen en moet van alles regelen", vertelt Hajar. Wie 18 jaar wordt mag volgens de wet een stuk meer, maar moet ook een heleboel. Een aantal praktische zaken veranderen, en die moet je wel op tijd regelen.

Daarom heeft de gemeente Haarlemmermeer samen met JIP Haarlemmermeer een checklist voor 18-jarigen opgesteld. Deze zet kort en helder de belangrijkste zaken voor 18-jarigen op een rijtje. Hoe vraag je zorgtoeslag aan? Hoe ga je om met rekeningen en facturen? Wat moet je doen als je schulden hebt? En wie kunnen je helpen als je vastloopt?

Persoonlijke felicitatie

Om jongeren te wijzen op de checklist verstuurt de gemeente voortaan elke maand zo’n 170 verjaardagskaarten met een felicitatie van burgemeester Marianne Schuurmans. Het eerste 'kaartje' bezorgde de burgemeester persoonlijk bij Hajar thuis in Hoofddorp.

Burgemeester:

"Als je 18 wordt, worden er nieuwe dingen van je verwacht. Als jongeren hun zaken dan niet goed hebben geregeld, kunnen ze makkelijk in de problemen komen. Als gemeente willen we dat natuurlijk voorkomen. We hopen dat de checklist jongeren hierbij helpt."

Bron: gemeente Haarlemmermeer

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488