18 aug - Jeuk?

Leuke vakantie gehad? Misschien wel een leuk vakantie vriendje of vriendinnetje onmoet?

De zomervakantie is vaak een moment waarop het mis kan gaan met 'veilig vrijen'. Heb je een reden om je zorgen te maken? Misschien moet je je dan laten testen op een soa.

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening, een ziekte die je kunt oplopen door onveilige seks, ook wel geslachtsziekte genoemd. Je kunt een soa alleen van iemand krijgen die er al één heeft. Helaas kun je niet aan iemand zien of hij/zij een soa heeft.

Als je een soa hebt, dan kun je klachten hebben zoals pijn bij het plassen, afscheiding uit de geslachtsdelen, pijn in de ballen of in de onderbuik. Maar je kan ook een soa hebben zonder dat je er klachten van hebt. Soa’s gaan niet vanzelf over, maar de meeste zijn wel goed te genezen met medicijnen. Blijf je er mee rondlopen, dan kun je nare klachten krijgen. Je kunt van sommige geslachtsziektes zelfs onvruchtbaar worden.

Jongeren tot 25 jaar (hoera, dat ben jij!) kunnen zich gratis laten testen bij de SOA-poli van de GGD Hoofddorp, náást het Spaarneziekenhuis.

Wil je meer informatie over soa's?

  • Als je nog twijfelt of testen noodzakelijk is kun je deze handige soa survey doen.
  • Op de website van Sense vind je zeer uitgebreide informatie over soa's.
  • Ben je homo? Dan kun je ook nog even op deze website kijken.

Of neem contact op met het JIP

Wil je er liever eerst met iemand over praten? Kom dan naar ons spreekuur of neem contact op via het formulier hieronder. Wij kunnen ook een afspraak voor je maken. 

Jongeren Informatie Punt, JIP, SOA

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488