19 nov - Jongeren vinden zelf dat ze teveel op hun telefoon zitten

Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel.

Een zesde van de jongeren ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten. Dat melden Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut.

Hoewel schermkijken geldt als niet goed voor de nachtrust, slapen jongeren gemiddeld maar liefst 8,6 uur. Toch zegt 18 procent niet goed in slaap te komen na schermgebruik en klaagt 31 procent over een slechtere nachtrust.

Nog eens 37 procent stelt dat schermgebruik een negatieve invloed heeft op de concentratie. "Zo’n 16 procent van de jongvolwassenen geeft aan helemaal niet te sporten. Zij lopen een verhoogd risico op allerlei fysieke en mentale gezondheidsproblemen later in hun leven.", stellen de beide instanties.

Volgens 67 procent heeft het gebruik van de smartphone wel een positieve invloed op het contact met familie en vrienden. "Op mentaal en sociaal vlak leveren activiteiten via een scherm ook veel op: ze helpen te verbinden met anderen, even vluchten en ontspannen, werk te doen of nieuwe dingen te maken."

Tips nodig om af te kicken van je smartphone? https://youtu.be/WcGLj_Bt6mk

Check onze Instagram voor meer info en nieuws
#jiphaarlemmermeer #jongereninformatiepunt_hlmmeer #haarlemmermeerlyceum_zr #ontdekhaarlemmermeer #haarlemmermeer #hoofddorp #bibliotheekhaarlemmermeer #screentime #digitalwellbeing #socialmedia #screentimelimits #digitaldetox #kidsandtechnology #digitalcitizen #bhfyp

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488