31 jan - Kan ik voor pesten en roddelen gestraft worden?

Deze week is in het nieuws gekomen dat een Franse jongen van 13 jaar besloten heeft niet meer te willen leven, en dat dat komt door hij gepest werd door 4 jongeren. Deze vier Franse schoolkinderen zijn nu aangeklaagd vanwege pesten. In Frankrijk is pesten strafbaar en kunnen kinderen/ jongeren (minderjarigen) zelfs gevangenisstraf krijgen.

Hoe zit dat in Nederland?

In Nederland kun je daarvoor geen gevangenisstraf krijgen.  Maar kan je voor pesten en roddelen  op een andere manier gestraft worden? Ja, dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.

Zelf gepest

Pesters zijn soms zelf gepest. Ze pesten dan bijvoorbeeld terug uit angst. Om te voorkomen dat ze zelf (weer) worden gepest bijvoorbeeld. Dit doen ze dus om anderen van zich af te houden. Hoe dan ook, pesten moet direct stoppen. Met hulp van een leraar of een ouder bijvoorbeeld. Schaam je niet om iemand in vertrouwen te nemen. Ook als je zelf iemand hebt gepest.  

Wat kun je doen tegen pesten?

Ben je slachtoffer van pesten, dan is het belangrijk om dat aan iemand te vertellen. Aan je ouders of aan een leraar bijvoorbeeld. Het lucht vaak enorm op om je verhaal te doen. En het is fijn om iemand te hebben die naar je luistert en je kan helpen. Neem gerust contact op met iemand van het JIP. Wij luisteren naar je, en kunnen je helpen met de volgende stap!

Als je het moeilijk vindt erover te praten kun je ook op internet veel informatie en tips vinden. Op pestweb.nl en meldknop.nlbijvoorbeeld.
 

Maar ook hebben wij zelf tips voor je verzameld. 

Word je gepest op internet? Dan kun je het vertellen aan de beheerders van de betreffende site of het forum. Om bewijs te hebben, is het belangrijk zoveel mogelijk informatie te bewaren. Denk aan bijnamen, chatgegevens en screenshots. En zet bij het chatten het automatisch loggen van gesprekken aan. Denk ook goed na over welke persoonlijke informatie je op profielensites zet en in hoe je je profiel afschermt. Ook heel belangrijk: geef nooit je wachtwoord aan iemand anders.

Bron: Kan ik voor pesten en roddelen gestraft worden? | vraaghetdepolitie.nl

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488