17 dec - Seksisme in 2017: een overzicht

Ben jij wel eens bejegend op een manier door een ander op seksuele wijze die ongepast, naar, grensoverschrijdend is, of is geweest? Zoek iemand die je vertrouwt, en deel het met diegene. Blijf er niet alleen mee lopen, en zoek hulp. Durf je niet? Je kunt altijd terecht bij het JIP; geen vraag, of gebeurtenis/ervaring is ons te gek. Wij luisteren naar jou, en als je dat wil, kunnen we je helpen bij het vinden van hulp. Anoniem, gratis, zonder afspraak en vertrouwelijk. 

Seksisme was de afgelopen maanden het onderwerp van gesprek. De #metoo-discussie zorgde ervoor dat het aantal meldingen van seksueel geweld verdubbelde. Bij het Centrum Seksueel Geweld kwamen er in oktober en november zo'n 550 meldingen binnen, vóór de discussie waren dit er ongeveer 250 per maand.

Lees ook: #MeToo: Aantal meldingen seksueel geweld verdubbeld

Negen op de tien plegers zijn mannen, hoewel de meeste mannen gelukkig netjes hun handen thuishouden. De campagne White Ribbon van Emancipator wil mannen deel van de oplossing maken en vraagt mannen het statement 'Ik zal nooit geweld tegen vrouwen plegen, het nooit goedpraten en er nooit over zwijgen' te maken. Om hun actie kracht bij te zetten stelden ze een lijst samen met opvallende incidenten.

Slutshaming

Op Internationale Vrouwendag in maart dit jaar spreekt Milou Deelen zich in een video uit tegen slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. „Mijn seksualiteit is van mij!", zegt ze. Met het filmpje vraagt ze aandacht voor de vrouwonvriendelijkheid in het corps, waar ze zelf ook lid van is. „Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof”, schrijft ze. „Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid.”

Neem je zwemspullen mee

In april verschijnt het programma Neem je zwemspullen mee op de buis. Het programma laat deelnemers raden of een vrouw dik is of zwanger, en of de borsten van een andere vrouw echt zijn of nep. Na veel ophef en een petitie, wordt het onderdeel geschrapt.

Gast Tim Senders en presentator Klaas van der Eerden. Still NPO.

Lees ook: KRO-NCRV schrapt veelbesproken item 'dik of zwanger'

'Zou u haar doen?'

De comments en verkrachtingsfantasieën die naar aanleiding van de rubriek “Zou u haar doen?” dagelijks op Dumpert en GeenStijl verschenen, kregen in mei dit jaar ineens een nationaal podium. Loes Reijmer, Esma Linnemann en Rosanne Hertzberger stuurden een open brief naar bedrijven die op die website adverteren. Ze roepen de adverteerders op kritisch na te denken of ze geassocieerd willen worden met het seksisme en racisme van GeenStijl.

De brief werd ondertekend door meer dan honderd vrouwen uit de media. Naar aanleiding van de daaropvolgende discussie trekt een aantal adverteerders zich inderdaad terug van de website.

Romy en Savannah

Begin juni werden de 14-jarige Romy en Savannah dood gevonden. In verband met de dood van Savannah werd een toen 16-jarige jongen aangehouden. Romy werd vermoord door een 14-jarige jongen die haar ook misbruikt had.

Lees ook: Hoe wordt een 14-jarige puber een moordenaar?

Theo Hiddema van het Forum voor Democratie liet diezelfde maand weten: „Feministen zijn allemaal slonsjes die een verklaring zoeken voor hun eigen armzaligheid”.

Open brief

Alledaags seksisme kwam in juli in het nieuws door Milou Deelens open brief aan de man op het terras die het een goed idee vond zijn iPhone onder haar rokje te steken.

Later die maand vraagt Sire zich af: Laat jij jouw jongen wel genoeg jongen zijn? De campagne bevestigt gevaarlijke stereotypen als 'boys will be boys', betogen 25 organisaties en experts.

De nieuwe campagne van SIRE, waarin wordt opgeroepen om jongens weer meer jongens te laten zijn, wekt nogal wat verbazing op. 

Lowlands

In augustus onderbrak de zanger van de band Architects zijn optreden op Lowlands om een aanrander in het publiek aan te spreken op zijn gedrag. Naar aanleiding van een serie artikelen van VICE over aanranding op muziekfestivals had Lowlands een paar dagen daarvoor nog ontkend dat seksueel geweld een probleem was op Nederlandse festivals.

Club Vie in Rotterdam wordt diezelfde maand gesloten wegens herhaaldelijke zedendelicten: in de afgelopen anderhalf jaar zijn minstens elf vrouwen op die locatie aangerand of verkracht, vermoedelijk nadat ze in de club waren gedrogeerd.

Lees ook: Club Vie is de 'Beste club van Nederland'

Ook de aankondiging van het nieuwe televisieprogramma Verkracht of niet? van NPO3 doet veel stof opwaaien. Dat was onder andere door de heftige titel van het programma.

Vrouwelijke bestuurders

In september publiceert de Groningse roeivereniging Aegir in de zomereditie van het clubblad de verkiezing van “slet van het seizoen”, inclusief een overzicht van het seksleven van de betreffende vrouwen. Vindicat, waar Aegir een subvereniging van is, schorst de vereniging voor de rest van het collegejaar.

Lees ook: Vindicat: wil er dan echt niemand praten?

Anne Faber

Na twee weken vermissing wordt op 12 oktober het lichaam van Anne Faber gevonden. De 27-jarige Michael P. werd aangehouden op verdenking van verkrachting en moord.

Condoleanceregister voor Anne Faber. Foto: ANP.

De VVD benadrukte nog maar eens dat haar keuze voor slechts tien vrouwelijke kabinetsleden voortkwam uit de keuze voor kwaliteit, en de man/vrouw-verdeling secundair te vinden. Dat is volgens Emancipator op zijn zachtst gezegd „verbazingwekkend".

Lees ook: Overzicht: wie zit er in kabinet-Rutte III?

#MeToo

#MeToo maakte in november duidelijk hoe groot het probleem van (seksueel) geweld tegen vrouwen is, én hoe belangrijk het is dat mannen bijdragen aan de oplossing. #MeToo heeft laten zien dat (seksueel) geweld tegen vrouwen in veel vrouwenlevens een rol speelt, en dus ook in veel mannenlevens. Naast de erkenning van het probleem was er ook een backlash: mannen bedoelden het immers heus niet verkeerd, een grapje moet toch kunnen?

Lees ook: 'Mannen durven niet meer te flirten op het werk'

Maan

Zangeres Maan zong een paar weken geleden een liedje bij radio 538. De dj's wilden een grapje uithalen met de zangeres, door een streaker in te huren. Maan schrok zich naar en barste op de radio in huilen uit. Ze kwam afgelopen maandag te gast bij de zender en besloot de excuses te aanvaarden.

3FM-DJ

De lijst wordt afgesloten met het nieuws dat de vriendin van 3FM-DJ Herman Hofman tijdens het uitgaan afgelopen weekend meerdere keren in haar kont werd geknepen, onder haar rok werd gegrepen en vervolgens werd klemgereden door een groep mannen. Herman Hofman deed een emotionele oproep aan mannen en vaders om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Bron: metronieuws

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488