24 aug - Wel of niet Windows 10?

En? Ben je al overgestapt op Windows 10? Klinkt goed toch? Helemaal gratis (als je PC al op windows 7 of 8 draait). Vanaf nu geen nieuwe versies meer alleen nog maar updates. Jawel, en dat is vast ook wel zo, maar er zijn toch een paar dingen om rekening mee te houden.

Door Windows 10 te downloaden ben je akkoord gegaan met de Gebruikersovereenkomst (EULA = End User License Agreement) en waarschijnlijk heb je, net als 99,9% van alle gebruikers, niet de moeite genomen om alles door te lezen en te doorgronden wat er echt staat.

In deze overeenkomst staat bijvoorbeeld dat Microsoft (de mama van Windows) de vrijheid krijgt om te checken of er illegale games (en binnenkort ook software) op je PC staan en deze vervolgens te de-activeren. Het zelfde geldt voor randapperatuur (zoals een gejailbreakte Xbox?). En natuurlijk is er geen jongere in de Haarlemmermeer die zich inlaat met zulke praktijken, maar er zijn nu al meerdere gevallen bekend waarbij de software of games van minder grote ontwikkelaars werden beoordeeld als illegaal.

Niet handig dus. Maar dat is nog niet alles. Als je Windows 10 installeert met de aanbevolen standaardinstellingen (de express setup), neem je het niet zo nauw met je privacy. Beter kun je bij de installatie kiezen voor de 'geavanceerde' installatie (of handmatige installatie). Dan kun je namelijk nog de zaken uitschakelen die niet zo gunstig zijn voor je privacy, maar die standaard wel 'aan' staan.

Zaken die in Windows 10 standaard 'aan' staan:

  • Windows 10 zal alle getypte en ingesproken tekst doorsturen naar Microsoft, zodat de persoonlijke assistent Microsoft Cortana in Windows 10 jou 'beter leert kennen'. Ook de inhoud van je adresboek wordt geüpload naar deze internetdienst zonder dat je vrienden in jouw adresboek iets is gevraagd. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie maar wordt naar verwachting later wel toegevoegd;
  • Windows 10 zal elke bezochte webpagina doorsturen naar Microsoft voor een veiligheidsanalyse met SmartScreen-technologie (al aanwezig in eerdere versies van Internet Explorer);
  • Windows 10 laat ingevoerde wifi-wachtwoorden eenvoudig delen met 'vrienden' op sociale netwerken;
  • Elk programma (app) op je pc of tablet mag jouw unieke reclame-ID uitlezen;
  • De nieuwe browser Edge wil jou gepersonaliseerde advertenties tonen;
  • De pc zal je locatie doorlopend opslaan én de locatiegeschiedenis delen aan alle programma's (apps) op de pc die daarom vragen;
  • De programma's (apps) die je installeert zien direct wie je bent (naam, foto).

En dit is nog maar een greep uit het meest zichtbare gesnuffel in gegevens door Windows 10. Microsoft wil blijkbaar veel meer dan vroeger weten wat Windows-gebruikers allemaal uitspoken op hun pc en op internet; wat hen allemaal interesseert. Dankzij al dat gegraaf en een beter profilering van gebruikers kan de reclame die zij op hun pc te zien krijgen beter op hen zijn afgestemd - en dat levert Microsoft veel meer op.

  • Kijk hier om je privacy beter in te stellen.
  • Zouden je vrienden je omschrijven als ‘Nerd’ (maar dan wist je dit waarschijnlijk al)? Dan kun je hier nog veel meer lezen over dit onderwerp.
  • Alvast zien wat Cortana allemaal kan?

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488