8 feb - WRR waarschuwt: jongeren de dupe van flexibele arbeidsmarkt

Steeds meer jongeren zijn de dupe van doorgeslagen flex. Een eigen huis en de zekerheid van een vaste baan is voor hen onbereikbaar. Dat zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vandaag in hun advies: Voor de Zekerheid. Een belangrijk advies dat vaste contracten en een volwassen loon voor jongeren ondersteunt:

De ontwikkeling naar een flexibelere arbeidsmarkt leidt tot het ontstaan van nieuwe kwetsbare groepen, met veel onzekerheid over hun inkomen en sociale zekerheid. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) komt met die waarschuwing in een rapport over de toekomst van flexibele arbeidskrachten.

De WRR zegt dat het van belang blijft om die groep "de nodige zekerheden" te bieden. Te veel flexibilisering kan leiden tot stress en 'levenslooponzekerheid'. Vooral jongeren die een huis willen kopen of een gezin willen stichten, lopen daar volgens de raad tegenaan.

De raad komt met verschillende voorstellen. Zo zouden ook tijdelijke werknemers bij hun vertrek een transitievergoeding kunnen krijgen om elders aan de slag te komen. Werkgevers zouden beloond kunnen worden met een premie als ze werknemers in vaste dienst nemen.

Organisaties zijn nu soms te ouderwets waardoor werknemers niet graag in vaste dienst willen. Ze moeten moderniseren zodat werknemers meer zelf kunnen beslissen. In het rapport wordt het voorbeeld genoemd van drukkerij Drukzo.nl. Daar kunnen werknemers zelf bepalen wanneer ze werken en hoeveel vakantie ze opnemen.

Met zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico's te nemen.

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Nederland is koploper in Europa als het gaat om tijdelijke contracten en de opkomst van zzp'ers. Op zich is dat een goede ontwikkeling, zegt de WRR, maar het kan ook nadelige gevolgen hebben als scholing en innovatie daardoor onder druk komen te staan. "Met zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico's te nemen."

De WRR is een onafhankelijk adviesorgaan van de regering. De raad zegt dat teruggaan naar de arbeidsmarkt van vroeger niet mogelijk en niet wenselijk is, maar dat de verschillen tussen vaste en flexibele werknemers wel kunnen worden verkleind. Ook zouden er nieuwe zekerheden kunnen komen om de gevolgen van flexibilisering te compenseren.

Bron: NOS.nl

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488