1 nov - Ziekenhuis overspoeld door jongeren met slaapklachten

Elke dag kloppen er tieners bij ziekenhuizen aan die te maken hebben met klachten door slaaptekort. Dat wordt vooral veroorzaakt door het gebruik van mobieltjes in de slaapkamer.

Eventjes je mobieltje checken, vlak voor je gaat slapen of als je niet in slaap kunt komen? Bijna alle jongeren doen het, maar het is ziekmakend. De neurologen Iris Knottnerus en Loes Reichman slaan alarm in de regionale krant Tubantia. Alleen al in een Twents ziekenhuis krijgen ze jaarlijks te maken met honderden jongeren met ernstige slaapklachten. Neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger heeft zijn praktijk in Amsterdam. "Ook ik behandel vrijwel dagelijks jongeren met deze klachten". "Het is het topje van de ijsberg."

Vier uur slapen per nacht

"Het gaat om jongeren van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar. Met schoolverzuim tot gevolg. Bij jongens gaat het vaak om gamen. Meisjes liggen in pyjama nog te facebooken of te whatsappen".

Een op de tien jongeren heeft ernstige slaapproblemen en de overgrote meerderheid kampt met slaaptekort, blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Uit een enquête onder docenten op middelbare scholen blijkt dat alle ondervraagde leraren weleens leerlingen met slaaptekort in de les hebben en dat als een probleem ervaren. Ze kunnen zich slecht concentreren en zijn prikkelbaar.

Licht van mobieltjes

De klachten  worden volgens de artsen vooral veroorzaakt door het licht van mobieltjes. Hamburger legt uit: "Door het licht dat van het schermpje in de ogen valt, krijgen de hersenen een seintje dat je wakker moet blijven."

"Zo kan het zijn dat een middelbare scholier pas om twee of drie uur in slaap valt, terwijl die om half negen weer in de schoolbanken moet zitten. Dan komt hij bij lange na niet aan de negen uur slaap per nacht die hij nodig heeft."

Vergelijkbaar met jetlag

Een ontregelde biologische klok kun je vergelijken met een jetlag, en dat zit het leervermogen en de hersenontwikkeling van pubers flink in de weg. Dat is doodzonde volgens Hamburger, want die kostbare schooljaren krijg je nooit meer terug.

"Het puberbrein kan zich onwaarschijnlijk veel stof eigen maken, maar daarvoor heeft het genoeg slaap nodig. In de diepe slaap wordt aan het begin van de nacht abstracte kennis verwerkt. In de REM-slaap, de laatste slaapfase, verwerken we de psychologische prikkels van de dag en wordt het geheugen voor ruimtelijk inzicht vastgelegd."

Zet je smartphone uit

Net als de Twentse neurologen ziet Hamburger grote gevaren dat kinderen niet genoeg slapen. Het is de dagelijkse realiteit van te veel middelbare scholieren, met chronisch slaaptekort tot gevolg. "Dit is een sociaal-maatschappelijk probleem dat uit de hand loopt", zegt Hamburger.

Ban de smartphone uit de slaapkamer, is het advies van de artsen. De jongeren die op de praktijk van Hamburger komen, behandelt hij vooral door ze bewust te maken van het probleem. Ze moeten onder meer een logboek van hun slaap bijhouden.

Signalen dat je kampt met een verstoord slaapritme:

  • 's Morgens niet op kunnen staan
  • Suffige, ongeconcentreerde indruk
  • 's Avonds niet de slaap kunnen vatten
  • Alsmaar moe
  • Prikkelbare, vertraagde reacties
  • Verslechterde schoolprestaties

Vertoont je bovenstaande signalen? Maak dan een afspraak bij je huisarts en vraag naar een verwijzing voor een geaccrediteerd slaapcentrum.

Bron: RTL nieuws

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488