6 mei - Coronaweek 8

Op de Instagram van NOSop3 staan veel filmpjes met uitleg over de huidige situatie rond het coronavirus. Op dinsdag 6 mei wordt er een nieuwe persconferentie van het Kabinet verwacht, met nieuwe maatregelen/ versoepelingen.

Waarom gaan de basisscholen weer open, maar zijn andere maatregelen nog steeds hetzelfde?

De eerste resultaten uit onderzoek laten zien dat weinig kinderen tot en met 12 jaar het coronavirus krijgen. Als ze het virus krijgen, hebben ze vaak alleen lichte klachten. Ook besmetten ze weinig andere mensen. Daarom kunnen de bassischolen weer open volgens de experts uit het Outbreak Management Team. De andere maatregelen zijn wél hard nodig om te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk besmet worden met het virus. 

NOSop3 Het getal dat je leven bepaalt

Bekijk uitleg van NOSop3 over het getal dat je leven bepaalt

Waarom moet ik zoveel mogelijk thuis blijven?

Het coronavirus verspreidt zich snel. Mensen hebben contact met elkaar en zo kunnen zij elkaar besmetten. Daarom is íedereen nodig in de strijd tegen het coronavirus. Ook jij. Ook als de zon schijnt, als je je verveelt, als je je vrienden mist en graag wilt met hen afspreken. Je hoort op het nieuws dat de maatregelen lijken te werken. Maar we zijn er echt nog niet. Ook nu is het nog steeds belangrijk dat je je aan de maatregelen houdt, ook al is dat soms moeilijk. Zoals premier Rutte zei: Houd vol, blijf thuis!

Kunnen jongeren ook ziek worden van het coronavirus?

Het lijkt erop dat jongere mensen een minder grote kans hebben om ernstig ziek te worden. Maar als je wel ziek wordt, is dit geen pretje.

Bekijk uitleg NOSop3 wat corona met je lichaam doet

Kinderen en jongeren kunnen andere mensen besmetten, maar de kans dat kinderen tot en met 12 jaar anderen besmetten is klein. Dat blijkt ook uit de eerste resultaten van onderzoek. Daarom gaan de basisscholen na de meivakantie weer open.

Wat kan ik (blijven) doen tegen het coronavirus?

Alle Nederlanders zijn nodig om het coronavirus te bestrijden. Ook jij. Dat doe je door:

  • Goed en regelmatig je handen te wassen.
  • Te hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog. 
  • Papieren zakdoekjes te gebruiken.
  • Geen handen te schudden.
  • Zoveel mogelijk thuis te blijven.
  • Voldoende afstand van anderen te nemen: minimaal 1,5 meter. Dit geldt niet voor de mensen met wie je al in één huis woont. Ook als je bij de sportclub meedoet aan een training houd je 1,5 meter afstand (voor jongeren van 13 t/m 18 jaar)
  • Thuis te blijven als je verkoudheidsklachten (keelpijn of hoesten of een loopneus of neusverkoudheid) of verhoging of koorts boven de 38 graden en/of benauwdheidsklachten hebt. Je mag dan pas weer naar buiten als je 24 uur lang geen klachten meer hebt.
  • Thuis te blijven als iemand in huis verkoudheidsklachten (keelpijn of hoesten of een loopneus of neusverkoudheid) én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft. Als uitzondering mogen huisgenoten zonder verkoudheidsklachten wel snel een boodschap doen.
  • Feestjes en andere afspraken met meer dan drie personen af te zeggen. Dat geldt ook voor afspraken bij iemand thuis waar niet genoeg ruimte is om minimaal 1,5 meter afstand te houden.
  • Niet bij mensen op bezoek te gaan die risico lopen, zoals oude of zieke mensen.

Als we dit niet doen, kunnen teveel mensen tegelijkertijd ziek worden van het coronavirus en zorg nodig hebben in het ziekenhuis. Dat kunnen de hardwerkende artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel niet aan. Ook is de kans dat er dan niet genoeg bedden meer zijn op de Intensive Care in het ziekenhuis.

Waarom worden al die strenge maatregelen (ook alweer) genomen?

 

Bekijk uitleg NOSop3 over de allesbepalende lijn

Meer weten over het immuunsysteem, virussen en hoe virussen zich zo snel kunnen verspreiden? Kijk dan op deze site van de Nationale Wetenschapsagenda. Wetenschappers leggen het aan je uit.  

Ik hoor vaak het woord 'social distancing'. Wat betekent dat?

Dit noemen we sociale onthouding of sociale afstand. Daarmee wordt bedoeld dat je minder fysiek contact hebt met mensen dan je gewend bent. En wanneer je contact hebt met anderen, je minimaal 1,5 meter afstand houdt. Dit is wat we nu doen in Nederland. Mensen werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk thuis, gaan zo min mogelijk naar buiten, en middelbare scholen en opleidingen zijn nog gesloten. In supermarkten houden we afstand. We gaan niet naar plekken waar veel mensen zijn. Restaurants, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden zijn gesloten. Dit verkleint de kans dat je besmet raakt of dat je anderen besmet. 

Bekijk RTL Nieuws over afstand houden in supermarkt

Bekijk uitleg NOSop3 over social distancing 

~JIP~ Heb jij vragen over Corona? Ben je angstig, eenzaam, of loop je tegen andere problemen aan? Praat erover Bel, app, mail, of zoom ons gerust.

Bron: NJI
Foto: Photo by Edwin Hooper on Unsplash

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488