Familie & vrienden

Ik ben onzeker, hoe word ik zekerder?

Veel jongeren zijn onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Dat is heel normaal, want er verandert veel in de pubertijd. Je lijf verandert, je wordt misschien voor het eerst verliefd, je gaat naar een andere school… Zat redenen om onzeker te zijn! Wat helpt is erover praten, bijvoorbeeld met je ouders, een vriend(in) of iemand van school.

Eenzaamheid

Jongeren die heel onzeker zijn, kunnen moeite hebben met het maken van nieuwe vrienden, waardoor ze zich eenzaam voelen. Het kan helpen om er met iemand over te praten. Je kunt ook eens naar een jongerencentrum gaan of vrijwilligerswerk, een cursus of andere activiteit doen om andere mensen te ontmoeten.

Heb je heel veel last van je onzekerheid, van faalangst of wil je weerbaarder worden?

 

Dit zijn de plekken voor hulp:
 

 • Praat erover
  Ga naar iemand die je vertrouwd, zoals je mentor, het JIP, een vertrouwenspersoon op school of werk of een van je vrienden of een familielid.
 • Huisarts
  Ga naar je huisarts. Die weet vaak al veel van je, is een vertrouwenspersoon en kent het hulpaanbod in de omgeving het best;
 • Kindertelefoon
  Bel of chat met de Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis). Ze zijn elke dag van 14:00-20:00 uur te bereiken.
 • Internethulpverlening
  Internethulpverlening is online hulp van maatschappelijk werkers. Stuur een mail voor hulp bij onderwerpen als onzekerheid, eenzaamheid, scheiding, verdriet, pesten, verliefd, drugs, etc.
 • Faalangst.nl
  Op faalangst.nl vind je meer informatie over faalangst en onzekerheid. Je kunt er terecht voor een online faalangstcursus.
 • Meerwaarde
  Bij Meerwaarde kun je terecht voor een cursus sociale vaardigheden (SOVA) of een training voor je naar de brugklas gaat. Je kunt op werkdagen tussen 09:00-12:00 uur bellen voor meer informatie.
 • Studiebieb
  Heb je last van faalangst of ben je bang dat je je examen niet haalt? Bij Studiebieb kun je terecht voor huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining.
 • 113 online
  Zie je het niet meer zitten of denk je weleens aan zelfmoord? Neem dan contact contact op met 113 online.

 

Lees ook:
 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488