1 dec - Jongeren worden steeds braver

Jongeren zijn minder misdadig, ze roken minder en gebruiken minder drugs. Dat blijkt uit onder meer de Jeugdmonitor 2016 van het CBS, die vandaag verschijnt.
    
Wat is er toch aan de hand met de jeugd van tegenwoordig? Op tal van terreinen gaat het bergopwaarts. Het aantal jongeren dat verdacht wordt van een misdrijf is sinds 2007 gehalveerd, naar 2,2 procent. Het aantal scholieren van 12 tot 17 jaar dat ooit gerookt heeft, is sinds 2011 fors gedaald van 33 naar 23 procent. In die periode is ook het aantal scholieren tussen de 12- tot 16-jarige dat ooit alcohol, tabak of cannabis heeft gebruikt, flink gekelderd. Ook daalt de criminaliteit onder jongeren.

Doet Nederland soms iets goed? Niet echt, zegt oud-politieman en bijzonder hoogleraar criminologie Arjan Blokland. De jeugdcriminaliteit daalt namelijk ook in andere West-Europese landen en in de VS. „Dat suggereert dat er grotere oorzaken achter deze trend liggen.”

Zelf zoekt hij de oorzaak in het feit dat jongeren meer tijd achter schermen doorbrengen dan met elkaar op straat. „Onder elkaar buiten zijn zonder ouderlijk toezicht werkt criminaliteit-verhogend. Thuis achter de computer kun je moeilijk een bankje in het park vernielen. Jongeren zijn nog wel onder elkaar, maar vooral virtueel.”

Er is nog een tweede theorie waarom jongeren braver zijn: dankzij camera’s, detectiepoortjes en veiligheidssloten. Blokland: „Minder jongeren beginnen aan misdaad omdat de drempel hoger is geworden voor delicten waarmee mensen gewoonlijk hun criminele carrière beginnen. Oudere daders die je vraagt waarom ze gestopt zijn zeggen ook: ’vroeger was het allemaal makkelijker’. Even iets jatten is al een stuk lastiger, even joyriden gaat moeilijk met een startonderbreker.”

Bron: telegraaf.nl

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488