19 dec - Onzekere meisjes drinken vaker

Meisjes in de leeftijdscategorie 14 tot 18 jaar met een verkeerd lichaamsbeeld blijken vaker alcohol uitgeprobeerd te hebben dan meisjes die dit niet hebben.

Dat blijkt uit een studie die in januari 2017 wordt gepubliceerd in The Journal of Studies on Alcohol and Drugs. De onderzoekers analyseerden gegevens uit het National Youth Risk Behavior Surveillance System uit 2013, waarbij meisjes een enquête moesten invullen.

Deze meisjes hebben meer kans om minstens één drankje in hun leven te nuttigen en op periodes van hevig drinken (meer dan vijf drankjes per uur) dan meisjes die geen verkeerd lichaamsbeeld hebben.

In deze studie werd onderzocht of het hebben van een zogeheten body image behavioral misperception (BIBM), ofwel het proberen te verliezen, behouden of krijgen van gewicht zonder medische noodzaak, in verband kan worden gebracht met alcoholgebruik.

Hevig drinken

Van de 6.579 vrouwelijke scholieren tussen 14 en 18 jaar, heeft 37,5 procent een verkeerd lichaamsbeeld, 67,7 procent heeft minstens een keer in haar leven alcohol genuttigd en 17,8 procent heeft in de dertig dagen voorafgaand aan de enquête een periode van hevig drinken ervaren.

Meisjes met een verkeerd lichaamsbeeld hebben 1,22 zoveel kans om een hevige drinker te worden. Hierbij ligt het er vooral aan of deze meisjes in de brugklas zitten, of ze depressieve symptomen vertonen en of ze de dertig dagen voorafgaand aan het onderzoek sigaretten gerookt hebben.

Bron: Nu.nl
 

Meer weten?:

 

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488