Lijf & gezondheid

Ik zit niet lekker in m’n vel

Heb je een dipje of een depressie of voel je je angstig? Hier vind je tips en links naar hulp.

Dipje? Depressie?
 • Dipje?
  Je voelt je somber, leeg en futloos en niets interesseert je meer. Een dipje heeft iedereen wel eens, bijvoorbeeld door teleurstelling, narigheid in je familie of gewoon zomaar. Doe de Diptest om te kijken hoe erg het is.
 • Depressie of angstig?
  Houdt je sombere bui langer dan twee weken aan? Dan heb je misschien een depressie. Er zijn verschillende soorten depressies en angststoornissen. Op de website www.mindblue.nl vind je ze allemaal op een rij.

 

Dit zijn veel voorkomende angsten en depressies:
 

 • Manisch depressief
  Mensen die manisch depressief zijn, voelen zich het ene moment super vrolijk en actief en het volgende moment zijn ze somber en willen ze helemaal niks meer. Dit heet ook wel een bipolaire stoornis.
 • Fobie
  Een fobie of angststoornis is een grote (en meestal onterechte) angst voor normale dingen. Bijvoorbeeld bang zijn in gezelschap (sociale fobie), een specifieke fobie zoals angst voor spinnen, faalangst (bang om fouten te maken) of piekeren.
 • Psychose
  Iemand met een psychose kan niet meer helder denken en kan last hebben van hallicunaties (ze zien, horen of voelen dingen die er niet zijn). Een psychose kan ook ontstaan door drugsgebruik.

 

Denk je dat je een depressie of angststoornis hebt?
 

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488