Lijf & gezondheid

Ik ben jong en zwanger

Een kindje krijgen en opvoeden is heel wat; hier vind je een overzicht van organisaties die je kunnen helpen.

 

Jongeren informatie punt

ALGEMENE HULP

 • Fiom
  Fiom (onderdeel van Altra) helpt jonge (aanstaande) moeders met praktische zaken zoals het regelen van woonruimte, kinderopvang, maar ook met onzekerheden of angsten die je kunt hebben.
 • JIP
  Het JIP kan je helpen bij het zoeken naar woonruimte, het invullen van formulieren, het schrijven van brieven en bij vragen over werken, geld, schulden, school en rechten.
 • Altra
  Lees de brochure van Altra voor meer informatie.
   

WONEN

 • Altra leefgroepen en begeleid wonen
  Altra biedt hulp aan (toekomstige) jonge moeders en ze geven hulp en begeleiding gericht op zelfstandig leren wonen.
 • Homestart
  Homestart geeft hulp aan ouders, die het even moeilijk hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, problemen op het werk of gebrek aan geld. Je krijgt hulp bij praktische zaken, tips voor de opvoeding, de kans om contact te leggen met andere ouders en er komt een vrijwilliger regelmatig bij je thuis voor persoonlijke aandacht en een steuntje in de rug. Voor informatie én vragen kun je bellen naar 06-11299188 of 06-57594040 of mail haarlemmermeer@home-start.nl.
   

GELD

 • Zorg, hulp & ondersteuning van de gemeente
  Hulp bij financiële zaken, uitkering, woonruimte en gezondheidszorg.
  www.haarlemmermeer.nl
 • Sociaal Raadslieden
  De Sociaal Raadslieden kunnen helpen bij vragen over uitkeringen, wonen, incasso, studietoelagen, rijksbelastingen, gemeentelijke heffingen, consumentenzaken en klachten over de gemeente.
  www.meerwaarde.nl
 • Hulp bij formulieren
  Hulp bij het bijhouden van je administratie en het regelen van je financiën.
  www.meerwaarde.nl
   

SCHOOL & WERK

 • UWV WERKbedrijf
  Hulp bij het zoeken naar werk, beroepskeuze, omscholing en aanvraag van uitkeringen.
  www.werk.nl
 • Altra weer aan de slag
  Een project voor jonge moeders tussen de 15 en 23 jaar uit regio Amsterdam die weer naar school willen of willen gaan werken. 
  www.altra.nl 
 • JIP
  Of kom langs bij het JIP voor hulp bij het zoeken naar werk of de juiste opleiding.

 

VRIJE TIJD

 • Ouder en kind inloop
  Gezellige bijeenkomsten voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar. Tijdens de bijeenkomsten wennen de kinderen aan spelen met andere kinderen en het is een goed moment om andere ouders te ontmoeten. Daarnaast is er een gezellige Ouder en Kind Knutsel Inloop.
  www.meerwaarde.nl
   
 • UIT in Haarlemmermeer
  Een overzicht van activiteiten in Haarlemmermeer. Zoek op 'kinder & jeugdactiviteiten' voor activiteiten voor kinderen. En natuurlijk staat er ook genoeg leuks op voor jezelf.
  www.uitinhaarlemmermeer.nl

   

HULP

 • Maatschappelijk werk
  Voor als je er zelf even niet uit komt. Bijvoorbeeld bij problemen met relaties, werk, gezondheid, mishandeling, depressie en nog veel meer.
  www.meerwaarde.nl
 • Echtscheidingsspreekuur
  Tijdens het spreekuur krijg je een beeld van wat je te wachten staat bij een echtscheiding. Het gesprek vindt plaats met een maatschappelijk werker en een advocaat.
  www.meerwaarde.nl
 • Juridisch loket
  Bij het Juridisch Loket kun je terecht met vragen over voogdij, alimentatie of scheiding. 
   

OPVOEDING

 • CJG
  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) help (jonge) ouders bij de opvoeding van hun kind.
 • Opstap(je)
  Moeders en jonge kinderen doen met dit leer-en speelprogramma samen spelletjes waardoor je kind verschillende vaardigheden leert. Opstapje is voor kinderen van 2-4 jaar. Opstap is voor kinderen van 4-6 jaar.
  www.meerwaarde.nl 
 • Opvoedcursussen
  Wat doe je als je kind niet wil luisteren en hoe zorg je ervoor dat je kind vaker leuke dingen doet? Hierop krijg je antwoord tijdens deze cursussen. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere ouders.
  www.meerwaarde.nl en positief opvoeden 
 • De Babygroep
  Wat vertelt je baby je? Leer de taal van je baby spreken, huilen en troosten, dag en nachtritme, lichaamstaal en spel. Speciaal voor meiden en vrouwen met hun 1e baby in de leeftijd van 2-20 weken. Samen met je baby kom je 4 keer naar een wekelijkse babygroep bijeenkomst. Een verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg is gastvrouw. De kosten bedragen eenmalig € 16,00. Er zijn babygroepen in Badhoevedorp, Zwanenburg en Nieuw-Vennep. Meer informatie en aanmelden: online aanmelden of een email sturen naar cursusbureau@vrk.nl
 • Peuter in zicht
  Een oudercursus over het opvoeden van peuters (2 tot 4 jaar). Wat doe je bijvoorbeeld als je kind een driftbui heeft? Of niet wil eten? Of andere kinderen slaat? Elke ouder komt deze dingen weleens tegen. In deze cursus praat je samen over de opvoeding van peuters.De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur. De kosten zijn € 20,00 pp of € 25,00 per echtpaar. Meer informatie en aanmelden: bij GGD Kennemerlandonline aanmelden of een email sturen naar cursusbureau@vrk.nl
 • Stevig Ouderschap
  Soms kun je wat extra steun gebruiken als ouder bijvoorbeeld als je je onzeker voelt over de opvoeding van je kind of als je er helemaal alleen voor staat. Je krijgt zes bezoeken bij jou thuis van een speciaal opgeleide wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige bepaald samen met jou waar je behoefte aan hebt en helpt je bij de dingen die voor jou belangrijk zijn. Stevig Ouderschap is gratis.
  www.stevigouderschap.nl

 

JONGE MOEDER GROEP

Kreeg je voor je 23e je eerste kindje? Dan heet je (officieel) jong moeder. Sommigen noemen het ook wel tienermoeder, maar je voelt je daar niet door aangesproken. Feit is dat veel moeders vaak ouder zijn dan jij, en dat jij voor de maatschappij op 'vroegere' leeftijd een kindje hebt gekregen.  Je krijgt misschien wel hulp en tips van bijvoorbeeld je ouders of andere vriendinnen (moeders). Je zorgt zelf voor een netwerk van mensen die je kunnen helpen en ondersteunen. Mocht je dat niet hebben, of meer informatie nodig hebben, dan kun je ook altijd contact op nemen met het JIP , dan kijken wij samen wat je wilt weten en nodig hebt. Bijvoorbeeld: kan je alimentatie ontvangen, zonder dat de vader het kind erkent? Hoe kun je studeren en op welke toeslagen heb je recht? Of waar kun je terecht voor het zoeken van een woning voor jou en je kindje? 

Er worden ook informatieavonden georganiseerd in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Haarlemmermeer. Deze avonden zijn los van elkaar te bezoeken, en je kunt op deze avonden al je vragen stellen. Wij beantwoorden dan zoveel mogelijk jouw vragen over opvoeding, en allerlei praktische zaken.

 

JONG VADER

Met alle aandacht voor jonge moeders mogen we niet vergeten dat er ook jonge vaders zijn. Alle bovenstaande informatie geldt ook voor hen.

Een aantal belangrijke dingen om te weten:

Erkennen

Als je getrouwd bent dan hoef je je kind niet apart te erkennen. Dit gaat automatisch. Als je niet getrouwd bent moet je je kind 'erkennen'. Je wordt dan de juridische vader van het kind. Je kunt een kind erkennen:

 • Als je de biologische vader bent (de verwekker).
 • Als je niet de verwekker bent, maar wel een familieband met het kind wilt opbouwen. Hiermee wordt bedoeld dat je de rechten en de plichten over het kind wilt.

Kinderalimentatie

Als jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan moet degene die het kind niet meer gaat verzorgen alimentatie betalen (vaak is dat de vader). Als je het kind niet erkend - en dus niet verzorgt - dan kan de rechter je dwingen alimentatie te betalen.

Kom je er zelf niet uit of heb je nog een vraag? Kom langs bij het JIP of stel je vraag via het formulier hieronder.

 

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488