26 sep - 'Tinder voor huurwoningen moet huizenruil makkelijker maken'

 

Zoals je swipend een afspraakje kunt regelen op de bekende Amerikaanse dating-app Tinder, kun je vanaf vandaag op je smartphone een andere huurwoning vinden. Wie zijn stadsappartement beu is kan swipend op zoek naar een huis met tuin. Of andersom.

6 woningcorporaties met samen 330 duizend woningen lanceren vandaag de app 'Huisjehuisje'. De app moet de ruil van huurhuizen flink gaan aanjagen. Nederland telt 3,2 miljoen huurhuizen, waarvan 2,3 miljoen in de sociale sector. Nu ruilt nog geen 5 procent van de sociale huurders per jaar van woning. Dat moet van de corporaties veel meer worden. Mensen blijven vaak te lang zitten in een woning die te groot, te klein, te duur of te goedkoop is voor hen, vinden de 26 corporaties in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.

Gebruik van de app staat open voor huurders uit heel Nederland. Huizen van corporaties kunnen geruild worden met huurwoningen van particuliere eigenaren, ook als die een woning hebben in de duurdere, vrije sector. Een van de weinige voorwaarden voor het tekenen van een sociaal huurcontract is dat de nieuwe bewoner niet meer mag verdienen dan een kleine 41 duizend euro.

De app richt zich voorlopig op een grote kring rond Amsterdam, van Alkmaar tot en met Utrecht. Maar nu al kunnen huurwoningen uit alle delen Nederland worden aangeboden.

Huurders laten op de app anoniem zien wat voor woning ze aanbieden, in welke buurt en voor welk bedrag. Hun naam en adres zijn niet zichtbaar.

De app toont vervolgens de huizen die voldoen aan de zoekopdracht en waarvan de bewoner op zoek is naar precies die andere aangeboden woning. Ook kan de app binnenkort de gebruikers wijzen op de mogelijkheid van een driehoeksruil.

Een extra voorziening is dat corporaties de aangeboden woningen voorzien van een vinkje dat betekent dat de opgegeven gegevens kloppen, bijvoorbeeld over het aantal kamers. Ook kan de corporatie de (soms hogere) huur vermelden als een nieuw contract wordt aangegaan.

'We verwachten dat het aantal verhuizingen door het gebruiksgemak van de app fors gaat toenemen', zegt Ellen Boeser, manager woonservice van corporatie Rochdale. De projectleider van 'Huisjehuisje', Pieter Schipper van Ymere, hoopt dat mensen het 'gewoon leuk gaan vinden om te kijken wat hun huurhuis waard is op de ruilmarkt. Het moet net zo verslavend worden als het bekijken van koophuizen op Funda.'

Bron:Volkskrant.nl/ economie

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488