7 mei - Videobellen; Voor en nadelen bekeken

Videobellen. Het is niet makkelijk om uit de tientallen tools die je kunt gebruiken de meest privacyvriendelijke optie te kiezen, die ook nog eens past bij jouw wensen. Bits of Freedom maakte met tientallen van hun vrijwilligers een overzicht van de voor- en nadelen van 9 tools waarmee je kunt videobellen.

Waar heeft Bits of Freedom naar gekeken?

Per tool hebben ze een aantal dingen onderzocht. Allereerst hebben ze gekeken of de gesprekken die je voert versleuteld zijn. Dat betekent dat niemand anders dan de deelnemers kunnen meekijken met het gesprek. Idealiter is een gesprek, of het nou om een chat of een videogesprek gaat, “eind-tot-eind versleuteld”. Dat betekent dat het gesprek bij de afzender wordt versleuteld en alleen weer gelezen of gezien kan worden door de bedoelde ontvangers. Daarnaast hebben ze het privacybeleid van de tools doorgenomen. Daar hebben ze met name gelet op wat er staat over het delen van gegevens jou en je gesprekspartners met anderen. Wordt er bijvoorbeeld informatie over jouw gesprekken naar partijen zoals Facebook of Google gestuurd? Ze hebben ook gekeken of de broncode openbaar (open source) is, wat het makkelijker maakt om te checken of de tool écht veilig en betrouwbaar is. Tenslotte hebben ze gekeken naar wat er in de privacyvoorwaarden van de tools staat, en of daaruit duidelijk wordt wat ze met jouw persoonlijke informatie doen.

Wat raden ze je aan?

Voor je dagelijkse gesprekken met vrienden en familie raden ze aan Signal te gebruiken. Met deze app kan je gemakkelijk berichten sturen, groepschats starten en (video)bellen. Ook in de zorg wordt Signal nu aangeraden voor gesprekken waar vertrouwelijke informatie wordt gedeeld. Je kunt met Signal wel maar met één persoon tegelijk bellen. Als je met meerdere mensen wilt videobellen, dan blijkt uit hun onderzoek dat Jitsi het beste omgaat met je privacy. Het hangt wel af van welke aanbieder ("host") je kiest.

Wil je toch graag een andere tool gebruiken? Neem onderstaande informatie door en maak een keuze die past bij jou, je gesprekspartner(s), en het type informatie dat je wilt delen.

Signal

Signal is gratis en met 2 mensen te gebruiken. De code is publiek beschikbaar, dus open source. Gesprekken via Signal zijn eind-tot-eind versleuteld. Signal deelt jouw data niet met marketeers en doet niet aan tracking. Je kunt via de privacyinstellingen je IP-adres verbergen. De code van de app wordt vaak gecontroleerd, bijvoorbeeld of de app nog wel veilig is. Het bedrijf heeft een goede reputatie op het gebied van privacy, de makers ontvingen in 2016 van ons zelfs een positieve award tijdens de Big Brother Awards.itsi

Jitsi

Jitsi is gratis en tot ongeveer 35 mensen te gebruiken om te beeldbellen en zonder beeld tot wel 75 mensen. De code van Jitsi is open source. Jitsi is niet eind-tot-eind versleuteld. Je moet deze tool zelf hosten of de installatie gebruiken van een host die jij vertrouwt. Elke aanbieder is zelf verantwoordelijk voor het opstellen van privacyvoorwaarden. Een aantal Nederlandse organisaties bieden Jitsi aan en slaan daarbij zo min mogelijk data op. Deze organisaties geven aan jouw gegevens niet met derde partijen te delen en jouw chats niet op te slaan.

Facetime

Facetime is gratis bij MacOS en iOS. De betaalde versie kost € 0,89. Je kunt het met 33 mensen tegelijk gebruiken. Het is niet open source. Facetimegesprekken zijn eind-tot-eind versleuteld. Apple claimt geen toegang tot de inhoud van de gesprekken in Facetime te hebben. Wel verzamelt Apple data over het gebruik, zoals met wie je belt, wanneer en hoe lang. Apple zegt geen persoonlijke gegevens aan derden te verkopen en ze ook niet met derde partijen te delen voor marketingdoeleinden. Je gegevens kunnen wel worden gebruikt door Apple om te leren hoe ze je betere diensten kunnen bieden, en draagt dus wel bij aan de kennis die Apple gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen.

Skype

Skype is gratis, er is ook een betaalde Skype for zakelijke gebruikers. De tool is te gebruiken met maximaal 50 mensen tegelijk. Het is niet open source. Skype is niet eind-tot-eind versleuteld. Er is wel een optie om een-op-een gesprekken versleuteld te voeren. Als je naar het Skype-profiel gaat van degene met wie je in gesprek wilt, kan je daar kiezen voor de optie 'privébericht verzenden'.Als de ander jouw verzoek accepteert, kan je in dat venster ook een video- of audiogesprek voeren.

Skype is in handen van techgigant Microsoft. Bij een consumentenaccount worden er gegevens met derden gedeeld voor commerciële doeleinden. Ook mogen gegevens gedeeld worden met dochterondernemingen en leveranciers. Dat zou nodig zijn om gebruikers te beschermen en de veiligheid van producten te garanderen. Microsoft verzamelt data die je zelf aanlevert, gegevens die ze over jou creëeren tijdens jouw gebruik van hun producten, en gegevens die ze over jou verzamelen via derde partijen. Je kan op een Microsoft Privacy Dashboard een deel van de verzamelde gegevens van jezelf inzien en verwijderen. Als je een zakelijk account gebruikt en dit is aangeboden door je werk (of school) dan heeft je werk (of school) ook toegang tot je privacy settings en tot al jouw communicatie. Dat gaat dus om de berichten, bestanden, geluidsopnamen en video-opnamen die je hebt verstuurd en ontvangen.

Google Hangouts

Google Hangouts is gratis, je kunt het met maximaal 10 mensen tegelijkertijd gebruiken. Bij een betaalde update van je Google account (G-suite) kan je met maximaal 150 gebruikers bellen. Het is niet open source. Google Hangouts is niet eind-tot-eind versleuteld. Je hebt een Google account nodig om de tool te gebruiken. Vervolgens gelden de privacyvoorwaarden van Google. Hoewel Google z'n best heeft gedaan om de privacyvoorwaarden toegankelijk te presenteren, blijft veel van wat er met jouw persoonlijke informatie gebeurt onduidelijk. Het kan in ieder geval worden gebruikt om je bepaalde advertenties te laten zien of gedeeld worden met andere partijen, maar het is onduidelijk wie die partijen zijn. Daarnaast wordt de informatie over bijvoorbeeld met wie je belt en waar je bent door Google gecombineerd met alle andere informatie die ze al over je hebben.

Whatsapp videobellen

Whatsapp is gratis. De optie om te videobellen is met 4 personen tegelijk te gebruiken. Het is niet open source. Whatsapp videobellen is eind-tot-eind versleuteld. Whatsapp heeft geen toegang tot de inhoud van de gesprekken, maar verzamelt wel data over het gebruik, zoals met wie je belt, wanneer en hoe lang. Facebook is eigenaar van Whatsapp. De informatie over jouw contacten, de lengte en de locatie van je gesprekken worden gekoppeld aan alle andere informatie die Facebook al over je heeft. Die informatie gebruiken ze om een advertentieprofiel van jou te maken. Op basis daarvan verkopen ze advertenties die ze jou laten zien, en verdienen zij (en andere bedrijven) geld.

Zoom

Zoom is gratis voor gesprekken met maximaal 100 personen en voor maximaal 40 minuten. Het is niet open source, en niet versleuteld. Als je Zoom gebruikt via een betaald account door je school of je werk, kan die organisatie gebruikmaken van de Attendee Attention Tracker. Daarmee kan je werkgever of leraar zien hoe vaak je 30 seconden of langer niet actief bent in Zoom. Zoom deelt gegevens met derde partijen zoals Google, maar geeft verder niet expliciet aan met welke andere bedrijven ze gegevens delen of welke gegevens dat precies zijn. De privacyvoorwaarden zijn op veel punten vaag. Google mag de gegevens in ieder geval gebruiken voor marketingdoeleinden. Tot voor kort wisselde Zoom gegevens uit met Facebook als je van de optie gebruik maakte om via dat platform in te loggen. Dit hebben ze vorige week na veel controverse uitgezet  Zoom heeft een recente geschiedenis in onzuivere omgang met gegevens. Zo kon van een afstand de webcam van een andere deelnemer worden aangezet.

Houseparty

Houseparty is gratis en met 8 mensen tegelijk te gebruiken. Het is niet open source. Houseparty is niet eind-tot-eind versleuteld. Je gegevens worden met met de 'business partners and affiliates' van Houseparty gedeeld. Het is onduidelijk wie deze partijen zijn, en waarvoor je gegevens worden gebruikt. Je locatiegegevens worden verzameld als je de mobiele app gebruikt. De privacyvoorwaarden zijn vaag geschreven, zeker als het gaat over de manier waarop je persoonlijke informatie wordt beschermd. Houseparty is onderdeel van Epic Games, dezelfde ontwikkelaar als Fortnite die meermaals in opspraak is gekomen vanwege haar slechte omgang met de privacy van haar vaak jonge gebruikers. Als je de Houseparty app installeert wil deze toegang tot heel veel andere gegevens op je telefoon. Het is onduidelijk wat ze met die gegevens doen.

Microsoft Teams

Je kunt Teams gratis gebruiken, maar vaak wordt het via je school of je werk aangeboden. Het is onderdeel van Microsoft 365. Je kunt het met 250 mensen tegelijk gebruiken. Het is niet open source. Teams is wel eind-tot-eind versleuteld. Voor het gebruik van Teams gelden de privacyvoorwaarden van Microsoft 365. Daaruit blijkt dat informatie over jou wordt gedeeld met andere partijen voor marketingdoeleinden. Dit gaat niet over de inhoud van je gesprekken, maar wel over bijvoorbeeld met wie je op welk moment een gesprek voert. Als je de tool via je school of werk gebruikt zijn ook de privacyvoorwaarden van de organisatie van toepassing. Het is belangrijk om die door te nemen als dit bij jou het geval is, om er achter te komen of de organisatie bijvoorbeeld inzicht heeft in hoelang, met wie en wanneer je belt.

Nog meer handige filmpjes

ANP/Bright

Bron: Bits of Freedom
Credits:
FOTO: BEASTYDESIGN

portret Esther Crabbendam 
Esther Crabbendam
Campaigner

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij de hulp van vrijwilligers.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488