20 Mar - In Wageningen hebben jongeren de meeste invloed, in Rozendaal de minste

Woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen. Wat is eigenlijk jouw invloed, met name van jongeren? In traditionele studentensteden zoals Wageningen en Delft hebben jongeren veel invloed tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. In het Gelderse Rozendaal - waar maar 132 kiesgerechtigde jongeren wonen - is hun invloed minimaal. Daar hebben jongeren hoogstwaarschijnlijk invloed op maar een van de negen zetels.

Van alle stemgerechtigden in Rozendaal is 11 procent jonger dan 35 jaar. Nergens in Nederland zijn jongeren zo in de minderheid. Bij een normaal opkomstpercentage leggen jongeren dus beslag op ongeveer 11 procent van de zetels. In dit geval één zetel dus.

In werkelijkheid ligt dat aantal waarschijnlijk nog lager, omdat jongeren minder fanatiek stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 trok in heel Nederland 44 procent van de 18- tot 34-jarigen naar de stembus tegenover 57 procent van de overige stemgerechtigden. Dat verschil in opkomstpercentage kost jongeren zetels.

Als jongeren in Utrecht en Amsterdam even fanatiek hadden gestemd als ouderen hadden ze drie zetels meer in de gemeenteraad beïnvloed.

In onderstaande tool zie je precies hoe groot jouw invloed is op de zetelverdeling in jouw gemeente.

https://app.nos.nl/grv2018/index.html 

In Wageningen is de invloed van jongeren het grootst. Bij een gelijk opkomstpercentage verdelen ze 11 van de 25 zetels. In andere studentensteden als Delft, Leiden en Nijmegen valt hetzelfde patroon te ontdekken. Logisch ook, omdat daar veel kiesgerechtigde jongeren wonen. Ook in Urk, waar traditioneel veel grote gezinnen wonen, hebben jongeren relatief veel macht.

Niet alleen in Rozendaal is de invloed van jongeren beperkt. Ook in Wassenaar, Bloemendaal en Blaricum - waar nauwelijks jongeren wonen - hebben jongeren weinig invloed op de verkiezingsuitslag.

Hulp nodig bij je stem? Doe hier de jongeren stemwijzer

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488