12 dec - 10 jaar Paarse Vrijdag – 1000 scholen

Op vrijdag 13 december is het voor de tiende keer Paarse Vrijdag, dit jaar op een recordaantal van meer dan 1000 scholen (vo en mbo). Leerlingen en docenten dragen vrijdag paars om te laten zien dat ze oké zijn met alle genders en seksuele oriëntaties. De dag wordt georganiseerd door COC’s GSA Netwerk en heeft dit jaar als thema: ‘Jezelf kunnen zijn is een feest’. 

10 jaar Paarse vrijdag

GSA’s (Gender & Sexuality Alliances) op middelbare scholen en mbo’s organiseren al 10 jaar Paarse Vrijdag. COC is trots op wat het GSA Netwerk in die tijd heeft bereikt. “In 2009 startten we met GSA’s op twaalf scholen, nu doen GSA’s op meer dan duizend scholen mee aan Paarse Vrijdag. Dat is een geweldige en stormachtige ontwikkeling. Dankzij de GSA’s is er op school nu veel meer steun en aandacht voor LHBTI’s dan tien jaar geleden”, aldus Geert-Jan Edelenbosch van COC Nederland.

GSA’s zijn steungroepen die zich inzetten voor LHBTI-acceptatie op school, met ondersteuning van COC Nederland. Uit onderzoek van COC en Columbia University blijkt dat LHBTI-leerlingen op scholen met een GSA zich meer thuis- en geaccepteerd voelen, en minder spijbelen dan op scholen zonder GSA.

Steun

LHBTI-jongeren ervaren veel steun door Paarse Vrijdag. “Door Paarse Vrijdag besefte ik dat ik transgender ben en dat het oké is om daarvoor uit te komen,” zegt Zeger (15) van het Ostrea Lyceum in Goes. “Nu help ik mee met het organiseren van Paarse Vrijdag op mijn school omdat ik andere jongeren die struggelen met hun genderidentiteit wil steunen”.

Ook Thomas (17) van het Coornhert Lyceum in Haarlem organiseert met zijn GSA Paarse Vrijdag, omdat hij er voor anderen wil zijn. “Onze GSA bestaat al sinds 2012. De GSA en Paarse Vrijdag hebben mij geholpen mezelf te kunnen vinden. Ik sta nu sterker in mijn schoenen. Samen met de GSA kan ik er nu ook voor anderen zijn.”

Zeger en Thomas stonden naast 5 andere jongeren model voor de postercampagne van Paarse Vrijdag en vertellen hun verhaal in een serie video’s gemaakt door Dook van Dijck.

Jij mag er zijn

Jongeren die homo, lesbisch of bi zijn weten dat meestal al rond hun dertiende of veertiende. Veel transgender jongeren weten dat zelfs al eerder. Uit onderzoek blijkt echter dat deze jongeren hun school vaak niet veilig genoeg vinden om hier open over te zijn. Geert-Jan Edelenbosch van COC: “Daarom betekent Paarse Vrijdag zoveel voor LHBTI-jongeren. In een periode waarin zij zichzelf ontdekken en daar vaak onzeker over zijn, krijgen ze de boodschap: jij mag er zijn! Dat is enorm waardevol. Je gesteund voelen zorgt dat je je veiliger voelt.”

Paarse cupcakes, paarse nagellak en pauzefeestjes

De GSA’s delen dit jaar een half miljoen paarse polsbandjes uit. Er worden paarse cupcakes gebakken, nagels en haren paars geverfd en scholen versierd. Daarnaast organiseren de GSA van alles: ze geven pauzefeestjes of gaan de klassen langs om voorlichting te geven over seksuele- en gender diversiteit.

Bron/Illustratie: COC NL/GSA

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488