29 nov - 18! klaar voor zelfstandigheid?

In januari werd Rose Kattenberg achttien. Dat er dingen zouden veranderen, wist ze. Al had ze geen idee wat precies. “Zo kreeg ik een financiële toelage op mijn rekening gestort, in plaats van de kinderbijslag die mijn ouders ontvingen.” Elk jaar worden zo’n 2.000 jongeren in Haarlemmermeer 18 jaar. De gemeente ontwikkelde voor hen een digitale checklist met zaken die ze moeten regelen.

"Dat je alcohol mag drinken, je rijbewijs halen en stemmen, weet elke 18-jarige. Maar wat je verder moet regelen of aan moet denken, daar ben ik al doende achter gekomen." 

Rose Kattenberg werd als een van de eerste van haar vriendenclub achttien en ook thuis is zij de oudste.

"Het enige dat ik wist, was dat ik een zorgverzekering moest regelen. Maar hoe kies je die uit? Wat is duur of goedkoop? Ik vond het prettig dit soort zaken met mijn ouders te bespreken. Een vriendin koos ervoor alles alleen te doen. Dan is het knap lastig om wegwijs te worden in de veelheid aan informatie.

Waar aan denken? Des te fijner dat er nu een checklist is die dit in één oogopslag inzichtelijk maakt, vindt Rose.

"Van de overheid ontving ik een brief over verzekeringen en belastingzaken, maar het regelen van alle financiële zaken als studie, woonruimte, levensonderhoud, moet je zelf uitvinden. Het kleedgeld dat ik van mijn ouders kreeg, stopte bijvoorbeeld. Hoe verdeel je je geld over alle dingen die ook geld kosten zoals een zorgverzekering?" 

Gelukkig hoeven niet alle beslissingen in één keer te worden genomen, maar weten waar je aan moet denken maakt het volgens Rose een stuk makkelijker.

Geen vraag te gek

Saskia Streefkerk werkt bij Jongeren Informatie Punt Haarlemmermeer (JIP) , gemeentelijk portaal voor informatie en advies, speciaal voor jongeren (12-23 jaar) in Haarlemmemeer, en herkent de onderwerpen waar Rose tegenaan liep.

"Wij luisteren naar en denken mee met jongeren. Geen vraag is te gek. We helpen de jongeren zover mogelijk, en als er toch meer nodig is, halen we relevante partijen waarmee we samenwerken erbij. Een soort kindertelefoon, maar dan speciaal voor jongeren in Haarlemmermeer. " 

De checklist geeft jongeren overzicht van onderwerpen waar ze over na moeten denken. Het informeert ze over opbouwen van administratie, DigiD aanvragen en toeslagen. Maar ook over sparen en het wel of niet afsluiten van verzekeringen zoals bijvoorbeeld een uitvaartverzekering en inboedelverzekering.

Overzichtelijke checklist

Ook voor ouders is de checklist interessant.

Streefkerk:

"Ouders zijn betrokken bij hun kind en willen weten wat de rechten en plichten zijn van hun (bijna) 18-jarige." 

Ze merkt dat sommigen ouders geneigd zijn veel over te nemen van hun kind. Hoe goed bedoeld ook, dit helpt een kind niet zelfstandig te worden.

"Aan de andere kant rekenen jongeren zichzelf snel rijk vanuit onbekendheid met nieuwe verplichtingen, dan is het toch fijn als een betrokken volwassene meedenkt."

Bron: gemeente Haarlemmermeer
Foto; Jur Engelchor

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488