29 nov - Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk

Vandaag is de internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk. Deze is uitgeroepen door de Verenigde Naties in 2012, de resolutie hiervoor is aangenomen in 1977.

Weet jij eigenlijk de ontstaansgeschiedenis van de staat Israel? Of hoe het conflict tussen de staat Israel en het volk Palestijnen is ontstaan?  Heb je bijvoorbeeld gehoord over de Balfour verklaring gehoord uit 1916 door het Verenigd Koninkrijk voor het op richten van de staat Israel? Of dat in 1947 de Verenigde naties een verdelingsplan opmaakte na WO II voor die regio ?

Om de (confliect-) situatie te begrijpen hoe het nu is, helpt het enorm om de voorgeschiedenis te kennen. De ontstaansgeschiedenis is ingewikkeld, maar een voorbeeld van een overzichtelijk filmpje vind je hier: (83) History of Israel-Palestine Conflict - YouTube
of in het Nederlands: (83) Het Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd | De Avondshow met Arjen Lubach (S4) - YouTube

Op TikTok vind je ook (verkorte) filmpjes hierover als je zoekt op  bijvoorbeeld:
universiteit van Nederland Deel 1 Conflict Israël - Palestina. Alle 5 delen staan nu online. | TikTok (ook op Youtube te vinden).Op NOS stories vind je ervarings verhalen van slachtoffers van verschillende betrokkenen (jongeren) in het conflict.

Een aantal begrippen om je op weg te helpen:

  • Antisemitisme discriminatie en racisme, vijandig opstellen tegen het Jodendom en mensen van Joodse afkomst.
     

LET OP: Je kunt natuurlijk wel kritiek uiten op de staat Israel (net als op iedere staat/ regering): kritiek gaat niet over de Joden/Joodse bevolking, maar over het gekozen beleid/ handelen van de Israelische regering.

  • De Verenigde Naties, vaak afgekort tot de VN (UN in het Engels), zijn een internationale organisatie van 193 landen. De VN is opgericht in 1945, toen de Tweede Wereldoorlog net was afgelopen. Ze onderhandelen met elkaar over verschillende dingen, zoals mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid ontwikkeling van. Bij de VN bespreken ze essentiële wereldzaken en wereldomvattende gebeurtenissen.
  • Zionisme; Een zionist is iemand die streeft naar een onafhankelijke Joodse staat. De grote meerderheid van de Joden vindt dat de staat Israël moet blijven bestaan. Maar veel Joden, zowel binnen als buiten Israël, zijn voorstander van een Palestijnse staat naast Israël, als mogelijke oplossing voor het conflict.
  • Het begrip soevereiniteit betekent dat alle landen over hun eigen gebied gaan, tenzij ze die macht deels of helemaal geven aan een ander land of een organisatie.
  • Jerusalem: de stad waarin 3 religies samenkomen: Jodendom, Christendom, Islam. Ze hebben er ieder hun eigen heilige plekken.
  • Polarisatie, polarisering of wij-zij-denken betekent dat groepen van mensen heel fel tegenover elkaar komen te staan, en alsmaar overtuigder worden van hun eigen mening. Soms zo hard dat ze niet meer luisteren naar de andere kant.

Informeer jezelf, zodat je je eigen mening kunt vormen! Het is een gevoelige , complexe zaak; respecteer elkaar daarin. Iedereen heeft andere ervaringen, beelden en ideeen meegekregen; laten we rekening met elkaar houden.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488