Rechten & plichten

Jouw rechten in de jeugdzorg

Als je zorg krijgt van Bureau Jeugdzorg heb je bepaalde rechten. Dit zijn jouw rechten op een rij:

Jongeren informatie punt
 • Vanaf 12 jaar
  Vanaf 12 jaar mag je zelf je dossier bij Bureau Jeugdzorg inkijken. Je moet dan een afspraak maken met je casemanager of jeugdbeschermer. Als anderen je dossier willen bekijken, kan dit alleen met toestemming van jou en je ouders/opvoeders. In sommige gevallen kan Bureau Jeugdzorg weigeren dat je ouders jouw dossier inzien, bijvoorbeeld wanneer dat schadelijk is voor jou.
 • Vanaf 16 jaar
  Als je 16 jaar of ouder bent mogen je ouders (en andere mensen) jouw dossier alleen inzien als jij daar toestemming voor geeft.
 • Casemanager
  Als je een casemanager hebt noem je dit vrijwillige hulpverlening. Een casemanager kan alleen hulp en advies geven. Jij en/of je ouders mogen uiteindelijk beslissen wat er precies gebeurd.
 • Jeugdbeschermer
  Als je een jeugdbeschermer hebt gaat het om gedwongen hulpverlening. Dat betekent dat een jeugdbeschermer beslissingen over je kán nemen zonder dat jij en je ouders daarin toestemmen.

Heb je een klacht over Jeugdzorg of ben je het niet eens met een beslissing? Dan kun je naar het Adviesbureau Klachten Jeugdzorg (AKJ) voor hulp. Zij helpen jou bij het probleem en als het nodig is bemiddelen ze tussen jou en Jeugdzorg.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488