Rechten & plichten

Mijn ouders gaan scheiden

Wat verandert er voor jou en waar ga je wonen?

Een scheiding is vaak een moeilijke en verdrietige periode. Het is goed om te praten over hoe je je voelt. Als je niet bij een vriend of vriendin terecht kan, mag je ook altijd bellen met de Kindertelefoon of met het JIP. Zij kunnen je ook tips en advies geven.
 

Als je ouder bent dan 12 jaar mag jij zelf meebeslissen bij wie je gaat wonen. Je krijgt een brief met een uitnodiging voor een Kinderverhoor. De rechter luistert naar wat jij wil, zodat hij/zij kan bepalen bij wie jij het beste kunt wonen. Wat de rechter ook kiest, je hebt altijd het recht om allebei je ouders te zien (dat heet omgang). Vaak ga je om en om bij je vader en moeder wonen. Hoe vaak en hoe lang dat gebeurt, wordt beschreven in een Omgangsregeling.

Wanneer je van gedachten verandert en toch liever bij je andere ouder wil wonen, dan kan dat als allebei je ouders het ermee eens zijn. Als je ouders het er niet mee eens zijn, kun je een brief aan de rechter schrijven. Een medewerker van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kan je helpen bij het schrijven van zo’n brief.

 

Lees ook:

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488