School & toekomst

School & geld

Je moet ieder jaar lesgeld of collegegeld betalen en je boeken zijn verre van gratis. Woon je op kamers dan komt er nog veel meer bij kijken en is een bijbaantje geen overbodige luxe. Kortom, Naar school gaan kost geld. Afhankelijk van welke studie je doet, kun je studiefinanciering of een tegemoetkoming in je studiekosten krijgen.

Tegemoetkoming scholieren

Ben je boven de 18 jaar en zit je nog op het voortgezet onderwijs of de Vavo Dan heb je in sommige gevallen recht op een ‘tegemoetkoming scholieren’ met een basistoelage en aanvullende toelage.

HBO/WO

Vanaf 1 september 2015 gaat er behoorlijk wat veranderen. Hier de belangrijkste punten waar je op moet letten:

  • Studenten die vanaf 1 september 2015 gaan beginnen aan een studie, ontvangen geen basisbeurs meer. De aanvullende beurs wordt verhoogd met €100,00. Op DUO kun je kijken of je hier voor in aanmerking komt.
  • Elke maand kan je tot €1.016,00 lenen van de overheid om je studie en levensonderhoud te betalen. Dit is een gunstige lening met 0,12% rente die je in 35 jaar mag afbetalen. Pas hier wel mee op, je moet dit allemaal terug betalen!
  • Studenten die al studiefinanciering ontvangen, mogen hun resterende maanden studiefinanciering opmaken.
     

MBO

Voor MBO opleidingen gelden er andere regels. Dit is gesplitst per niveau. Studenten MBO niveau 1 en 2 ontvangen een basisbeurs en kunnen een eventuele aanvullende beurs aanvragen. Deze hoeft niet terugbetaald te worden. Studenten MBO niveau 3 en 4 ontvangen een basisbeurs en kunnen een eventuele aanvullende beurs aanvragen. Hier geldt wel dat je binnen 10 jaar je diploma moet behalen. Doe je dit niet dan moet je dit geld weer terug betalen aan DUO. Lees meer over studiefinanciering voor het MBO.

 

Ov kaart

Alle HBO/WO studenten hebben recht op een ov-kaart, waarmee je gratis gebruik mag maken van het openbaar vervoer. MBO studenten moeten ouder dan 18 jaar zijn om een gratis ov-kaart van DUO te mogen gebruiken. Rond 2017 mogen ook MBO studenten onder de 18 jaar hier gebruik van maken.
Voor alle studenten geldt; behaal je niet binnen 10 jaar je diploma, dan moet je de schuld die op je ov-kaart staat terugbetalen.

 

DUO

Omdat de regels voor iedereen verschillend zijn, kun je op de site van DUO bekijken hoe het precies voor jou zit. Hier kun je ook een persoonlijke test doen, waarna DUO jou vertelt welke regels er voor jou gelden. Kom je hier niet uit, kom dan langs bij het JIP. Dan helpen wij jou deze rechten en plichten uit te zoeken.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488