5 dec - Hoe stoppen met drank en drugs als twintiger je leven kan veranderen

Donald Trump, de Brexit, de voortdurende vluchtelingencrisis en oorlog in Syrië, de opkomst van racisme en haatdelicten: er is dit jaar genoeg gebeurd dat je liever wil vergeten, en de gebruikelijkste manier om dat te doen is liters bier achterover te klokken, en de resterende doemgedachtes de mond te snoeren met je favoriete partydrug.

Maar zoals je stiekem ook wel weet, zijn drank en drugs niet altijd de beste manier om te dealen met je problemen. Dr. Sheri Jacobson, directeur van Harley Therapy, merkt op dat zowel drugs als alcohol maar een tijdelijk gevoel van euforie opleveren, en op de lange termijn juist een cyclus van dips en depressies kunnen veroorzaken.

"Alcohol is bijvoorbeeld een depressivum, en rommelt met de neurotransmitters in je brein — waaronder de transmitter die ervoor zorgt dat je je niet angstig voelt," zegt ze. Dus, hoewel een afzakkertje vaak gezien wordt als een uitstekende manier om even te ontspannen na een lange dag, kan het eigenlijk het tegenovergestelde effect hebben.

Drugs- en alcoholmisbruik komt voor onder zowel mannen als vrouwen, maar het percentage overmatige alcoholdrinkers is hoger onder mannen. Ook werden er in 2015 meer mannen dan vrouwen opgenomen in het ziekenhuis met alcoholvergiftiging, en was ruim drie kwart van de mensen die naar de eerste hulp moesten na een ongeval met alcohol man.

Vorige maand brachten de organisaties Mind en Rethink Mental Illness een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat 54 procent van de mannelijke tieners die last hadden van psychische problemen, ervoor kozen om dit voor zichzelf te houden. Ondanks het feit dat er meer en meer beroemdheden een boekje opendoen over hun worstelingen met depressie of angststoornissen, en de campagnes vanuit de media die mannen aansporen te praten over wat ze dwarszit, houden de meesten hun mond als het gaat om mentale problemen.

Dit kunnen natuurlijk verschillende redenen voor zijn. Maar ik ken zelf wel een paar mannen wiens psychische problemen vertroebeld raakten door liters bier, lijnen coke, pillen en poeders, katers en comedowns. Mannen die hun problemen niet onder ogen konden zien totdat ze noodgedwongen een tijdje nuchter waren. En ik denk niet dat dit probleem zich beperkt tot mijn directe omgeving.

Verslavingen en gewoontes zijn moeilijk te doorbreken, zoals iedereen je kan vertellen die weleens geprobeerd heeft een maandje niet te drinken. Gelukkig is er voor elke verslaving wel een steungroep te vinden. Maar zoals dr. Sherri zegt: "Als je groepen intimiderend vindt, overweeg dan professionele één-op-één-hulp. Een verslavingsdeskundige kan je steun bieden in een omgeving waar je volledig jezelf kan zijn en precies kan zeggen wat je denkt en voelt — wat niet altijd iets is dat je kan doen bij vrienden en familie, hoe goed ze het ook bedoelen."

Stop voor drie maanden en kijk hoe je je voelt. Na drie maanden bereik je het punt waarop je echt kan zien hoe anders alles is geworden. Het is ook het moeilijkste punt om te bereiken, omdat het allemaal nog heel vers is, maar ik zweer je dat snapt wat ik bedoel als je die drie maanden hebt gehaald.

 

Bron: vice.com

 

Hulp nodig met stoppen?

 

 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488