Roken, drank & drugs

Drink ik teveel of ben ik verslaafd?

Bij verslaving denken mensen vaak aan roken, drugs en alcohol, maar je kunt ook verslaafd zijn aan snoepen, Facebook, gamen of seks. Als je lichamelijk of geestelijk afhankelijk bent van een stof (bijvoorbeeld alcohol) of een gewoonte (bijvoorbeeld gamen) heet dat een verslaving. Je doet er dan alles aan om de stof te krijgen of de gewoonte uit te voeren. Andere dingen moeten hiervoor wijken en je gaat over je eigen grenzen en die van anderen heen. En stop je met het gebruik van die stof of die gewoonte dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Alcohol

Het advies aan volwassen mensen is: mannen maximaal 2 drankjes en vrouwen maximaal 1 drankje per dag. Ben je jonger dan 16 jaar? Drink dan liever helemaal niet. Er zijn onderzoeken die wijzen op onvolledige groei van de hersenen door alcohol.

Drink je af en toe een drankje dan is er nog niet zoveel aan de hand. Maar drink je elke dag of ben je regelmatig ‘lam’ dan kan het zijn dat je teveel drinkt of zelfs verslaaf bent. Doe één van deze testen om erachter te komen of je teveel drinkt:

Wil je meer weten over alcohol, kijk ook eens hier:
 

 

Drugs

Voorbeelden van drugs zijn hasj & weed, cafeïne, cocaïne, GHB, heroïne, LSD, XTC, speed en paddo’s. Je kunt aan alle drugs verslaafd raken, dus ook aan blowen. Het advies is om heel voorzichtig te zijn met drugs of helemaal geen drugs te gebruiken. Ze hebben sterke invloed op je gedrag en je kunt op de lange termijn schade aan je lichaam veroorzaken. Bovendien raak je gemakkelijk verslaafd.

 

Gamen en social media

Veel jongeren gamen graag of zitten veel op social media. Merk je dat je daardoor je huiswerk niet afkrijgt, maaltijden overslaat of je kunt geen seconde zonder je mobieltje? Dan kan het zijn dat je verslaafd bent. Bij Brijder vind je meer informatie over gameverslaving.

 

Hulp bij verslaving

Denk jij dat je verslaafd bent aan drinken, roken, gamen of iets anders? Dan kun je terecht bij Brijder. Je kunt ze mailen of je kunt chatten met een medewerker. Je kunt ook langsgaan bij Brijder in het CJG in Hoofddorp.

Brijder
CJG, Graan voor Visch 14302
2132 VJ Hoofddorp

023 - 554 15 88
preventie@brijder.nl
www.brijderjeugd.nl
 

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488