Roken, drank & drugs

Hoe stop ik met roken?

Roken is zeer verslavend, waardoor het moeilijk is om ermee te stoppen. Dat komt niet alleen door de stof nicotine, maar ook omdat roken vaak gezellig is en omdat veel jongeren zich er zekerder door voelen (het staat stoer en je hoort erbij). Ben je zelf verslaafd of is jouw vriend(in) verslaafd? Er zijn verschillende methodes die je helpen om te stoppen met roken. Op de website van Roken Info kun je een aantal methodes vinden.

Wat de beste methode is, is voor iedereen verschillend.

Jongeren informatie punt

Dit zijn alvast een aantal handige tips:
 

 • Niet in de verleiding komen
  Vermijd vooral in het begin plekken en mensen waar je (mee) rookte; de verleiding is anders te groot.
 • Geld besparen
  Stop het geld wat je uitspaart iedere dag in een spaarpot en stel voor jezelf een doel waarvoor je spaart.
 • Afleiding
  Ga iets anders doen op het moment dat je heel erg trek krijgt in een sigaret. Bijvoorbeeld een rondje lopen, bellen met een vriendin of een serie kijken. Na 5 a 10 minuten is het verlangen meestal weer voorbij.
 • Hulp
  Lukt het niet om zelf te stoppen met roken? Ga dan naar je huisarts. Deze kan je helpen en met je meedenken wat voor jou de beste methode is.

 

Is roken echt slecht voor je gezondheid?
 

Onderzoek wijst uit dat roken slecht is voor je gezondheid. Roken kan (long)kanker veroorzaken, je krijgt er een slechte en verouderende huid van, je tanden worden geel, je krijgt een rokershoest, slechte adem en je kan hartklachten krijgen.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488