Wonen

Op mezelf wonen, hoe pak ik dat aan?

Zo vind je een kamer of een huurhuis.

 • Een kamer
  Een kamer kun je vinden via Duwo, Woningnet, Kamernet of Studentenwoningweb of via advertenties in de kranten. Vertel aan anderen dat je een kamer of woonruimte zoek. De meeste kamers gaan 'via-via'.
 • Sociale huurwoning
  In Haarlemmermeer kun je een sociale huurwoning vinden via Woningnet (regio Amsterdam). Je hebt alleen recht op een sociale huurwoning als je inkomen minder is dan €34.911 per jaar. Sociale huurwoningen zijn schaars en er is een lange wachttijd voor. Daarom is het verstandig om je meteen vanaf je 18e jaar bij Woningnet in te schrijven. Er verandert veel op de woningmarkt. Lees hier de laatste regels en voorwaarden over sociale huur.
 • Huurwoning
  Je kunt ook huren in de vrije sector (particulier). Deze particuliere huurwoningen kun je vinden via Woningnet, FundaRotsvast en Direct wonen. Een huurwoning in de vrije sector is duurder dan sociale huur. Bereken dus goed of je zo'n woning kunt betalen.
 • Anti-kraak
  Anti-kraak, de tijdelijke bewoning door 'kraakwachten' of 'huiswachten', is bedoeld om kraken, vernieling en verpaupering van leegstaande woningen te voorkomen. Anti-kraak wonen is goedkoop. Daar staat tegenover dat je nooit zeker bent hoe lang je ergens mag blijven wonen. Je mag geen huisdieren of kinderen hebben en soms moet je voorgedragen worden door een andere anti-kraak bewoner. Vaak wordt er wel gezorgd voor weer een vervangende woonruimte. Anti-kraak woningen vind je via KamernetAd Hoc, Villex, Camelot of Interveste.
   

Tip: als je een kamer of woning gaat bekijken, neem dan iemand mee met ervaring. Is water, gas en elektriciteit inbegrepen in de huurprijs? Wonen er nog andere mensen in het pand? Is de kamer of woning netjes en veilig? Is er een toilet en douche en kun je je kleding wassen? Zijn er nog andere bijkomende kosten?

 

Wat mag een kamer of een woning kosten?

De overheid heeft een systeem bedacht waarmee je kunt uitrekenen wat een woning ongeveer mag kosten. 

Puntensysteem kamer
Puntensysteem huurwoning

Niet tevreden over de hoogte van je huur of het onderhoud van je woning of kamer en kom je er met de verhuurder niet uit? Je kan een klacht indienen bij de huurcommissie.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488