Wonen

Problemen thuis en weglopen

Heb je problemen thuis en wil je niet meer thuis wonen? Praat eerst met mensen die je vertrouwt, bijvoorbeeld iemand in je familie, een vriend(in) of je mentor op school. Kom je er niet uit, neem dan contact op met het JIP of de Kindertelefoon.  

Besluit je om toch weg te lopen?

Neem dan de volgende dingen mee:

 

  • Paspoort of identiteitskaart.
  • Geld en je bankpas.
  • OV chipkaart.
  • Medicijnen (pil, inhalator, etc).
  • Schone kleding.
  • School- of werkspullen.

 

Zorg dat je naar een veilige plek gaat, bijvoorbeeld naar een familielid of de ouders van een vriend(in). Vanuit daar kun je op zoek gaan naar een (andere) eigen woonruimte of je kunt hulp inschakelen zodat je misschien weer thuis kunt wonen. Laat je ouders weten waar je bent, dat je veilig bent en waarom je bent weggelopen.

Kun je nergens terecht? Soms zijn er wachtlijsten bij opvang en moet je langs een loket voor daklozen. Bij het JIP kun je terecht voor informatie over opvangadressen en hulp. Wij kunnen je ook tips en advies geven over het zoeken naar kamers en je aanmelden bij de opvang.

 

Weer thuis

Je kunt het je misschien nu niet voorstellen, maar waarschijnlijk ga je weer terug naar huis. Je ouders zullen opgelucht en blij zijn dat je weer thuis bent. En misschien ook boos, omdat ze zo bezorgd waren. Daarom is het goed om samen rustig te praten over waarom je bent weggelopen. Misschien kunnen jullie nieuwe afspraken maken om te voorkomen dat het weer gebeurt.

 

Mishandeling

Niemand mag jou mishandelen! Als iemand dit toch doet is hij of zij strafbaar. Vaak voelt iemand die mishandeld is, zich schuldig of hij/zij schaamt zich. Bedenk: mishandeling is nooit jouw schuld en niemand mag jou opzettelijk pijn doen! De dader is degene die schuldig is en zich schuldig zou moeten voelen.

 

Word je mishandeld of bedreigd?

Ga dan naar de politie of bel 0900-8844. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112!

 

In alle andere gevallen kun je contact opnemen met:
 

  • Je kunt anoniem praten met iemand van het JIP. Dat mag ook via whatsApp: 06-46192488.
  • Je kunt anoniem bellen met de Kindertelefoon 0800-0432, of met Veilig Thuis: 0800-2000.
  • Durf je niet te praten? Kijk dan op de website De Luisterlijn. Je kunt hier je verhaal kwijt en verhalen van anderen lezen.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488