Geld & werk

Hoe kan ik belasting terugvragen?

In sommige gevallen kun je belasting terugvragen of recht hebben op een toeslag.

Wist je dat... je misschien geld terug kan krijgen van de Belastingdienst?

Dat heet teruggave voor jongeren (Tj biljet). Als je in 2022 hebt gewerkt (bijbaan, vakantiewerk) en vóór 8 april (uiterlijk 1 mei) je belastingaangifte doet, wordt het voor juli geregeld. Doordat je maar een gedeelte van het jaar hebt gewerkt, betaal je veel te veel belasting. Ben je je belastingteruggave een keer vergeten in te dienen? Je kan nog tot 5 jaar na het jaar dat je hebt gewerkt belastingaangifte doen.

 

Doe dit via de app of Mijn belastingdienst. Je leest hieronder wat je nodig hebt om aangifte te doen. 

DigiD

Om in te loggen op Mijn belastingdienst heb je een DigiD nodig. DigiD is je digitale handtekening. Op www.digid.nl vraag je deze aan. Je krijgt een gebruikersnaam en een wachtwoord. Met je DigiD kun je je belasting aangifte digitaal versturen, maar je kunt er ook andere dingen mee doen, zoals je studiefinanciering bij DUO aanvragen. 

 • Wil je hulp bij het terugvragen van je inkomstenbelasting?
  Kom langs bij het JIP, dan helpen we je.
   
 • Moeilijke woorden? De belastingdienst legt ze aan je uit.

 

Toeslagen

Voor bepaalde kosten kun je een toeslag krijgen van de belastingdienst. Bijvoorbeeld voor je zorgverzekering, het huren van een huis of als je een kind hebt.
 

 • Zorgtoeslag
  Dit is een bijdrage in de kosten voor je zorgverzekering. Deze sluit je zelf af op het moment dat je 18 jaar wordt. Of je zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen. Lees hier wat de voorwaarden zijn.
   
 • Huurtoeslag
  Huurtoeslag is een bijdrage in je huurkosten. Woon je in een huurhuis? Dan krijgt je misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van je huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Is je vermogen (je spaargeld) te hoog? Dan krijgt je geen huurtoeslag.Lees hier wat de voorwaarden zijn.
   
 • Kindgebonden budget
  Als je een kind hebt, kun je een kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag krijgen. Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor je kind tot 18 jaar. Die krijg je naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt en wat hun leeftijd. Is je vermogen (spaargeld) te hoog? Dan krijg je geen kindgebonden budget. Lees hier wat de voorwaarden zijn.
   
 • Kinderopvangtoeslag
  Gaat je kind naar de kinderopvang, dan kun je in sommige gevallen kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang.
  Lees hier hoe het werkt en wat de voorwaarden zijn.

 

Wat kan ik terugkrijgen

Wil je weten wat je aan toeslagen kunt krijgen? Maak dan een proefberekening.

 

Wijzigingen doorgeven

Verandert er iets in je inkomen, je woonsituatie of krijg je een kindje erbij? Log in met je DigiD via Mijn toeslagen en geef de wijziging door. Daarmee voorkom je dat je later geld moet terugbetalen.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488