Geld & werk

Hoe vraag ik een uitkering aan?

Als je zonder inkomsten komt te zitten, kun je vanaf 18 jaar in sommige gevallen een uitkering krijgen. Dat kan als je werkloos wordt, maar ook als je (jong) ziek bent geworden, een handicap hebt gekregen of als je zwanger bent. Een uitkering vraag je aan via UWV.

 • Werkloos
  Als je werkloos raakt kun je recht hebben op een WW-uitkering. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om deze uitkering te krijgen.
 • Ziek
  Als je ziekt wordt, krijg je loon doorbetaald of je krijgt een ziektewet uitkering. Ben je langer dan 2 jaar ziek, dan kun je recht hebben op een Wia-uitkering.
 • Wajong
  Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingegaan. Kreeg je op jonge leeftijd een ziekte of handicap? En heb je nog mogelijkheden om te werken? Dan krijg je voortaan ondersteuning van de gemeente bij het zoeken naar werk, bijvoorbeeld in de vorm van een jobcoach. Lukt het niet om zelf genoeg te verdienen? Dan kun je (gedeeltelijk) een Wajong-uitkering krijgen.
 • Zwanger
  Als je zwanger bent, heb je in de meeste gevallen recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en een zwangerschapsuitkering. Als je werkt, krijgt je werkgever deze uitkering en jij kijgt loon doorbetaald. Kijk bij UWV welke situatie op jou van toepassing is.

   

Hulp bij het vinden van werk

Bij het UWV werkbedrijf krijg je hulp bij het zoeken naar werk. Op werk.nl kun je een account aanmaken voor Mijn UWV en voor je Werkmap. Bij 'Mijn UWV' kun je je aanvraag voor een WW-uitkering volgen en je arbeidsverleden bekijken. Op de ‘Werkmap’ kun je onder andere je cv plaatsen, vacatures bekijken en online trainingen volgen. Wil je meer ondersteuning bij het zoeken naar werk? Ga dan langs bij een Werkplein van UWV. Het dichtstbijzijnde adres voor Haarlemmermeer is:

Delflandlaan 3
1062 EA Amsterdam
Telefoon: 0900- 92 94
klantenservice.amsterdamnieuwwest@uwv.nl
Iedere dinsdag 12:00-16:30 uur (zonder afspraak)

 

Een uitkering via de gemeente

 • Ondersteuning
  Voor zorg, hulp en ondersteuning kun je terecht bij de gemeente. Je kunt een hulpvraag indienen voor een uitkering en inkomensondersteuning, maar ook voor schuldhulp of een aanvraag voor persoonsgebonden budget (PGB).
 • Bijstand
  Een bijstandsuitkering is een uitkering voor mensen die te weinig inkomsten hebben om van te leven en die geen recht (meer) hebben op andere uitkeringen. Hiervoor gelden voorwaarden. Ben je jonger dan 27 jaar? Dan moet je eerst verplicht 4 weken zoeken naar werk of een opleiding. Heb je in die vier weken geen werk of opleiding gevonden, dan bekijkt de gemeente of je recht hebt op een bijstandsuitkering.
 • Bijzondere bijstand
  Bijzondere bijstand kun je aanvragen voor een eenmalige grote uitgave, zoals een fiets om mee naar je werk te gaan of geld voor de inrichting van je eerste kamer/huis. Als je een heel laag inkomen hebt, heb je in sommige gevallen recht op een eenmalige bijdrage via bijzondere bijstand.
 • (Bijzondere) bijstand aanvragen
  Bijstand of bijzondere bijstand vraag je aan via de Sociale dienst van de gemeente Haarlemmermeer. Alle aanvragen gaan via dit online formulier. Hiervoor heb je je digitale handtekening via DigiD nodig. Nadat je alle benodigde papieren hebt verzameld, krijg je bericht of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488