Geld & werk

Help, ik word ontslagen

Stopt je werk of wil je werkgever je ontslaan, probeer direct een nieuwe baan te vinden, zodat je niet werkloos wordt. Lukt het niet om op tijd ander werk te vinden en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je een WW-uitkering aanvragen.

Help ik word ontslagen

Wat moet je doen bij ontslag?

Een ontslag moet altijd op papier staan. Heb je mondeling dingen afgesproken? Vraag de werkgever deze op papier te zetten. Vraag om bedenktijd, zodat je de afspraken goed kunt nalezen. Heb je het idee dat er iets niet klopt of heb je vragen? Neem dan contact op met het JIP, UWV (0900 - 92 94, niet gratis) of het Juridisch Loket (0900 - 8020, niet gratis).

 

WW-uitkering

Een WW-uitkering vraag je aan bij UWV. UWV bekijkt of je ontslag je eigen schuld is (bijvoorbeeld omdat je je ernstig hebt misdragen) of dat er in de beëindigingsovereenkomst rekening is gehouden met een opzegtermijn of ontslagvergoeding.

  • Is het niet je eigen schuld dat je werkloos bent?
  • Heeft je werkgever je gevraagd om akkoord te gaan met je ontslag?
  • En is er genoeg rekening gehouden met een opzegtermijn of een ontslagvergoeding?

Dan hoef je niet te protesteren tegen je ontslag om een WW-uitkering te krijgen.

 

Geen recht op een WW-uitkering

Als je op staande voet wordt ontslagen heb je geen recht op een WW-uitkering. Redenen voor ontslag op staande voet zijn ernstige misdragingen op het werk. Bijvoorbeeld stelen, frauderen of als je onder invloed van alcohol of drugs je werk niet goed kunt doen.

Ook bij 'ontslag met wederzijds goedvinden' heb je geen recht op een WW-uitkering. Dit is het geval als jij het initiatief tot ontslag hebt genomen of als je te snel akkoord bent gegaan met het ontslag. Wil je toch recht hebben op een WW-uitkering? Neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900 - 8020, niet gratis).

 

Mag mijn werkgever mij ontslaan als ik ziek wordt?

Nee, dat mag niet. Als je langdurig ziek wordt, moet je werkgever je 2 jaar doorbetalen. Meestal krijg je het eerste jaar 100% van je loon en het tweede jaar 70%. Je maakt met je werkgever afspraken over reïntegratie (weer beginnen met werken). Als je na 2 jaar nog niet werkt, bekijkt UWV of je een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) kunt krijgen. Ben jij ziek en wil je weten wat je moet regelen? Kijk op UWV wat je moet doen.

Vragen formulier

Stel je vragen via WhatsApp op nummer: 06-46192488